O A+S+M

Центар за промоцију науке (ЦПН) почео je да иницира, оснажује и пружа подршку различитим art+science активностима још 2014. године, након учешћа у глобалном пројекту Европске мреже дигиталне уметности и науке (European Digital Art and Science Network). ЦПН је тиме допринео обликовању прве одрживе мреже која окупља и потпомаже сарадњу креативних умова из наизглед супротстављених дисциплина – уметности и науке.

У сусрет новом циклусу међународних сарадањи, са тежњом да се локална сцена континуирано обогаћује трансдисциплинарним платформама и активностима, ЦПН покреће трећи годишњи програм, овај пут под називом art+science+makers. Почевши од 13. новембра, на неколико локација у Београду ће се током четири недеље одржати манифестација која окупља ствараоце, уметнике и истраживаче, и укључује низ садржаја попут изложбе, међународне конференције, едукативних радионица, неформалних сусрета, те реализације различитих пратећих активности.

Бројним садржајима које је ЦПН покренуо током 2018. придружио се и Мејкерс спејс, простор отворен за идеје, и тиме обележио читаву годину посвећену мејкерc култури.

Мејкерс култура се развија и напредује на крилима све доступније и приступачније технологије коју је лако „хаковати“, затим отвореног хардвера и софтвера, дигиталних алата и сензора. Она охрабрује уметнике, научнике и све креативне умове да превазиђу традиционалне оквире и форме и реализују дела на које публика може директно да утиче, да их доживи или да их ствара. Изумитељи, мајстори, програмери, истраживачи, уметници, инжењери, дизајнери, наставници – једном речју мејкери, раде заједно и свакодневно унапређују своје окружење, осмишљавају, састављају, растављају, трансформишу, умножавају и деле своје креације и концепте путем отворених и колаборативних мрежа. Посредством Мејкерс спејса сви они проналазе инспирацију да користе науку и технологију, да експериментишу на најразличитије начине и кроз најразличитије медије, да сарађују и стварају уметничка дела и платформе, и да реализују пројекте кроз удруживање у копродуктивне заједнице.

Мејкерс спејс ЦПН-а, који је отворен за јавност и који подстиче иновације и сарадњу, током свог, не тако дугог постојања, угостио је велики број уметника и научника и посведочио стварању многих нових партнерстава. Циљ art+science+makers манифестације је да се представе неки од заједничких пројеката и да се Мејкерс спејс препозна као заједнички именитељ за уметност, науку и образовање, као место које може да катализује иновације, подстакне стварање нових идеја, размишљања и знања.

 

European ARTificial Intelligence Lab
(Европска лабораторија вештачке интелигенције)
Вештачка интелигенција (AI – Artificial Intelligence) све је присутнији термин и појава у јавном простору, али и у обликовању наших живота, навика, активности. Са њеним даљим развојем и очигледним драматичним напретком, отварају се бројна питања, дилеме, страхови или одушевљавања. Но какве су заправо перспективе које AI заиста нуди? И да ли нам и како научници и уметници кроз интердисциплинарну сарадњу и заједничке концепте могу помоћи да разумемо будућност која је већ на прагу, или чак и започела?
Дискусију и ангажман на широком пољу вештачке интелигенције које укључује неуронауке и роботику, али и нове (суб)дисциплине које још нису пронашле своје српске називе, попут Data Science-а или Machine/Deep Learning-а, покреће AI лабораторија. У питању је трогодишњи пројекат финансиран кроз програм Европске Уније ”Креативна Европа”. Лабораторија се покреће управо у Београду, у освит art+science+makers програма, 12. и 13. новембра. Пројектом руководи Арс електроника из Линца, уз учешће 13 изузетних партнера из 11 европских земаља, укључујући и Центар за промоцију науке.