Prateći program izložbe Ogledi o nuli

1 min za čitanje

U okviru izložbe Ogledi o nuli autorke Katarine Petrović, 1. jula održan je prateći program „Na pragu nevidljivog“, u Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari.

U ovom zanimljivom ambijentu organizovan je razgovor o praksama u oblasti prepleta umetnosti i nauke, koji predstavlja novo polje zajedničkih propitivanja i kolaboracija umetnika i naučnika. Kao predstavnik institucije koja već sedam godina organizuje i podržava kolaboracije u art+science oblasti, u ovom razgovoru je učestvovao i dr Petar Laušević, koordinator art+science programa Centra za promociju nauke.

Pored njega, u razgovoru su učestvovali i Nenad Milovanović (astrofizičar, Astronomska opservatorija), Majda Smole (astrofizičarka, Astronomska opservatorija), umetnici Katarina Petrović i Hrvoje Hiršl, a razgovor je moderirao Vladimir Bjeličić (kustos, Kulturni centar Beograda). Vođa ture kroz kompleks Astronomske opservatorije bila je Vesna Mijatović (kustoskinja, Astronomska opservatorija). 

Nakon razgovora o eksperimentalnim umetničkim praksama na međi nauke i umetnosti, u zgradi Velikog refraktora Astronomske opservatorije u Beogradu izvedeni su performansi Katarine Petrović i Hrvoja Hiršla.

Izložba Ogledi o nuli u Galeriji Podroom KCB-a i prateći program realizuju se uz podršku Kulturnog centra Beograda, Ministarstva Kulture Republike Srbije, Mangelos nagrade, Astronomske opservatorije Beograd i Centra za promociju nauke – platforme art+science Centra za promociju nauke u okviru projekta Programa Kreativna Evropa – EU Digital Deal.

SR