EkOTISAK AKTUELNOSTI

Projekat EkOtisak posvećen je klimatskim izazovima kroz spoj umetnosti i nauke. Centar za promociju nauke osmišljava nove načine informisanja javnosti i uključuje i same građane u komunikaciju sa umetnicima i naučnicima, u saradnji sa Filozofskim fakultetom i Akademijom umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, kao i sa organizacijom Zeleni Sad.

Tradicionalna manifestacija art+science će se kroz projekat EkOtisak, od 20. jula do 7. avgusta 2022. godine, realizovati u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, pa tako nosi naziv art+science:ekotisak. Uz aktivno uključivanje umetnika, naučnih istraživača, organizacija civilnog društva i građana, ove godine ispitujemo svakodnevne navike građana i procenjujemo načine na koji se one reflektuju na ugljenični otisak, kao svojevrsni trag koji svako ostavlja na našu planetu. 

JUNSKA EKOTISAK RADIONICA POSVEĆENA ZELENOJ ENERGETSKOJ TRANZICIJI 

U Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, u četvrtak, 16. juna od 15 do 18.30 časova, održava se četvrta po redu radionica u okviru projekta EkOtisak, čija će tema biti energija i izazovi zelene energetske tranzicije.

Nakon uspešnih radionica o uticaju modne i prehrambene industrije na klimatske promene ovog puta bavimo se ugljeničnim otiskom energetskog sektora kao i neophodnošću i izazovima energetske tranzicije. Govorićemo o mogućnosti prelaska sa fosilnih goriva na proizvodnju energije iz vetra, sunca i drugih obnovljivih izvora. Učesnici radionice će se upoznati sa konkretnim koracima kako mogu postati kupci-proizvođači i još nekim altrenativnim načinima učešća u zelenoj i pravednoj energetskoj tranziciji.

Radionica je otvorena za sve zainteresovane građane i stručnjake koji su pozvani da se uključe u interaktivne sadržaje na ove teme.

EkOtisak_foto: Marko Risović/CPN

MOBILNI EKOTISAK PUNKT

Osmišljen sa ciljem da vizuelno oslika i zabeleži odgovore građana na neke od pitanja u vezi sa navikama pojedinaca kada je reč o klimatskim promenama, ispred Kulturne stanice Svilara, biće postavljen mobilni EkOtisak punkt.

Građani će imati priliku da kroz popunjavanje ankete osveste svoje svakodnevne navike i načine na koje se one reflektuju na ugljenični otisak, kao svojevrsni trag koji svako od nas ostavlja na planeti. Na koji način građani koriste aparate u domaćinstvu, da li su štedljivi kada je reč o količini hrane koju konzumiraju? Ovo su samo neka od pitanja na koja građani mogu da odgovore.

EkoPunkt_foto Vladimir Janić/CPN

SA EKOTISAK RADIONICE U APRILU: O ishrani i klimatskim promenama

U Kulturnoj stanci Svilara u Novom Sadu, u sredu, 13. aprila, održana je radionica O ishrani i klimatskim promenama – u  okviru projekta EkOtisak. Na radionici je bilo reči o hrani, prehrambenim navikama i klimatskim promenama.Publika i stručnjaci pozvani da se uključe u diskusiju i interaktivni deo programa bavili su se pitanjima ugljeničkog otiska prehrambene industrije, uticajem klimatskih promena na proizvodnju hrane, navikama građana u ishrani i rešenjima kako smanjiti prehrambeni otpad. Radionicu su vodili  dr Jasna Mastilović sa Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, zajedno sa svojim timom, i Željko Mitkovski, menadžer projekta Spasimo hranu Fondacije Ana i Vlade Divac.

Radionica o ishrani i klimatskim promenama, foto Vladimir Janić / CPN

PROIZVODNJA STRUJE U SOPSTVENOJ KUĆI 
ISKUSTVA PRVIH PROZJUMERA U SRBIJI

Balkan Green Energy News je preneo iskustva prvih kupaca-proizvođača (prozjumera), čija domaćinstva proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe upotrebom solarnih panela.
 Sredinom aprila 2021. donesen je Zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) koji je omogućio formalnu prepoznatljivost kupaca-proizvođača, odnosno prozjumera (eng. prosumer od producer i consumer). Izmenama Zakona o energetici dodatno je pojašnjeno kako prozjumeri mogu da postanu građani i preduzeća koji istovremeno mogu da proizvode struju za sopstvene potrebe, viškove plasiraju u elektroenergetsku mrežu (i za to dobiju finansijsku nadoknadu, ili ih, zasad, skladište kod EPS-a) a kada ne proizvedu koliko im treba, povlače struju iz mreže.

UKLJUČITE SE U ANKETU POSVEĆENU ISTRAŽIVANJU GRAĐANA KOJE DOPRINOSE POVEĆANJU UGLJENIČNOG OTISKA I UBRZANJU KLIMATSKIH PROMENA

U okviru projekta EkOtisak u toku je proces istraživanja navika građana koje doprinose povećanju ugljeničnog otiska i ubrzanju klimatskih promena. Kako bi se građani motivisali i uključili u teme koje se tiču održivog načina života i očuvanja životne sredine, razvijena je kampanja Klimatsko naučno-umetnička akcija za građane Novog Sada. Ona je posvećena aktivnom uključivanju umetnika, naučnika, studenata, organizacija civilnog društva i pojedinaca i uspostavljanju novih kulturnih obrazac i klimatsko svesnih oblika ponašanja.
 
Jedna od aktivnosti projekta EkOtisak je anketa koja ispituje svakodnevne navike građana i procenjuje načine na koje se one reflektuju na ugljenični otisak, kao svojevrsni trag koji svako od nas ostavlja na planeti. Na koji način građani koriste aparate u domaćinstvu? Da li su štedljivi kada je reč o električnoj energiji? Da li razmišljaju o sastavu odeće koju nose? Ovo su samo neka od pitanja u okviru upitnika na koja građani mogu da odgovore.

Ugljenicni otisak, Foto__Vladimir Janić/CPN

Related post

U ovoj vesti prenosimo vam obaveštenje o dosadašnjem radu Centra za popularizaciju i promociju znanosti pri Sveučilištu u Rijeci, partneru...

The Institute for Landscape and Urban Studies at ETH Zurich is pleased to announce the establishment of the Working Group on Landscape Restoration through Community Pooling 2024...

“If science is here to provide us with data, offer its predictions, and point to possible solutions, however complex or ...

The final event of the art+science 2023 exhibition unfolded on Friday, November 10, at 6 p.m., in the KCB gallery Podroom. The exhibition...

EN