EkOTISAK AKTUELNOSTI

Projekat EkOtisak posvećen je klimatskim izazovima kroz spoj umetnosti i nauke. Centar za promociju nauke osmišljava nove načine informisanja javnosti i uključuje i same građane u komunikaciju sa umetnicima i naučnicima, u saradnji sa Filozofskim fakultetom i Akademijom umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, kao i sa organizacijom Zeleni Sad.

Tradicionalna manifestacija art+science će se kroz projekat EkOtisak, od 20. jula do 7. avgusta 2022. godine, realizovati u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, pa tako nosi naziv art+science:ekotisak. Uz aktivno uključivanje umetnika, naučnih istraživača, organizacija civilnog društva i građana, ove godine ispitujemo svakodnevne navike građana i procenjujemo načine na koji se one reflektuju na ugljenični otisak, kao svojevrsni trag koji svako ostavlja na našu planetu. 

JUNSKA EKOTISAK RADIONICA POSVEĆENA ZELENOJ ENERGETSKOJ TRANZICIJI 

U Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, u četvrtak, 16. juna od 15 do 18.30 časova, održava se četvrta po redu radionica u okviru projekta EkOtisak, čija će tema biti energija i izazovi zelene energetske tranzicije.

Nakon uspešnih radionica o uticaju modne i prehrambene industrije na klimatske promene ovog puta bavimo se ugljeničnim otiskom energetskog sektora kao i neophodnošću i izazovima energetske tranzicije. Govorićemo o mogućnosti prelaska sa fosilnih goriva na proizvodnju energije iz vetra, sunca i drugih obnovljivih izvora. Učesnici radionice će se upoznati sa konkretnim koracima kako mogu postati kupci-proizvođači i još nekim altrenativnim načinima učešća u zelenoj i pravednoj energetskoj tranziciji.

Radionica je otvorena za sve zainteresovane građane i stručnjake koji su pozvani da se uključe u interaktivne sadržaje na ove teme.

EkOtisak_foto: Marko Risović/CPN

MOBILNI EKOTISAK PUNKT

Osmišljen sa ciljem da vizuelno oslika i zabeleži odgovore građana na neke od pitanja u vezi sa navikama pojedinaca kada je reč o klimatskim promenama, ispred Kulturne stanice Svilara, biće postavljen mobilni EkOtisak punkt.

Građani će imati priliku da kroz popunjavanje ankete osveste svoje svakodnevne navike i načine na koje se one reflektuju na ugljenični otisak, kao svojevrsni trag koji svako od nas ostavlja na planeti. Na koji način građani koriste aparate u domaćinstvu, da li su štedljivi kada je reč o količini hrane koju konzumiraju? Ovo su samo neka od pitanja na koja građani mogu da odgovore.

EkoPunkt_foto Vladimir Janić/CPN

SA EKOTISAK RADIONICE U APRILU: O ishrani i klimatskim promenama

U Kulturnoj stanci Svilara u Novom Sadu, u sredu, 13. aprila, održana je radionica O ishrani i klimatskim promenama – u  okviru projekta EkOtisak. Na radionici je bilo reči o hrani, prehrambenim navikama i klimatskim promenama.Publika i stručnjaci pozvani da se uključe u diskusiju i interaktivni deo programa bavili su se pitanjima ugljeničkog otiska prehrambene industrije, uticajem klimatskih promena na proizvodnju hrane, navikama građana u ishrani i rešenjima kako smanjiti prehrambeni otpad. Radionicu su vodili  dr Jasna Mastilović sa Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, zajedno sa svojim timom, i Željko Mitkovski, menadžer projekta Spasimo hranu Fondacije Ana i Vlade Divac.

Radionica o ishrani i klimatskim promenama, foto Vladimir Janić / CPN

PROIZVODNJA STRUJE U SOPSTVENOJ KUĆI 
ISKUSTVA PRVIH PROZJUMERA U SRBIJI

Balkan Green Energy News je preneo iskustva prvih kupaca-proizvođača (prozjumera), čija domaćinstva proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe upotrebom solarnih panela.
 Sredinom aprila 2021. donesen je Zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) koji je omogućio formalnu prepoznatljivost kupaca-proizvođača, odnosno prozjumera (eng. prosumer od producer i consumer). Izmenama Zakona o energetici dodatno je pojašnjeno kako prozjumeri mogu da postanu građani i preduzeća koji istovremeno mogu da proizvode struju za sopstvene potrebe, viškove plasiraju u elektroenergetsku mrežu (i za to dobiju finansijsku nadoknadu, ili ih, zasad, skladište kod EPS-a) a kada ne proizvedu koliko im treba, povlače struju iz mreže.

UKLJUČITE SE U ANKETU POSVEĆENU ISTRAŽIVANJU GRAĐANA KOJE DOPRINOSE POVEĆANJU UGLJENIČNOG OTISKA I UBRZANJU KLIMATSKIH PROMENA

U okviru projekta EkOtisak u toku je proces istraživanja navika građana koje doprinose povećanju ugljeničnog otiska i ubrzanju klimatskih promena. Kako bi se građani motivisali i uključili u teme koje se tiču održivog načina života i očuvanja životne sredine, razvijena je kampanja Klimatsko naučno-umetnička akcija za građane Novog Sada. Ona je posvećena aktivnom uključivanju umetnika, naučnika, studenata, organizacija civilnog društva i pojedinaca i uspostavljanju novih kulturnih obrazac i klimatsko svesnih oblika ponašanja.
 
Jedna od aktivnosti projekta EkOtisak je anketa koja ispituje svakodnevne navike građana i procenjuje načine na koje se one reflektuju na ugljenični otisak, kao svojevrsni trag koji svako od nas ostavlja na planeti. Na koji način građani koriste aparate u domaćinstvu? Da li su štedljivi kada je reč o električnoj energiji? Da li razmišljaju o sastavu odeće koju nose? Ovo su samo neka od pitanja u okviru upitnika na koja građani mogu da odgovore.

Ugljenicni otisak, Foto__Vladimir Janić/CPN

Related post

Pozivamo vas da se prijavite za učešće u projektu FASIH (Future Art Science Industrial Heritage), međunarodnom interdisciplinarnom projektu, kofinansiranom kroz...

Bio Art Forum, koji će se održati od 16. do 18. maja u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu, okupiće umetnike,...

U želji da mladima omogući da otkriju magični svet koji se krije na preseku nauke i umetnosti, Evropska laboratorija za...

Otvoren je poziv za finansiranje projekata u okviru evropskog projekta MUSAE – Bringing together artists and companies to address future...

SR