Bio Art Forum u Novom Sadu

Bio Art Forum, koji će se održati od 16. do 18. maja u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu, okupiće umetnike, istraživače i stručnjake koji će ispitivati uzbudljive preseke umetnosti i bioloških nauka. Tokom tri dana, učesnici će imati priliku da čuju predavanja nekih od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti, učestvuju u radionicama, interaktivnim sesijama i panel-diskusijama. Ovaj forum predstavlja jedinstvenu priliku za istraživanje novih ideja i razmenu znanja o bio-artu, nudeći priliku za umrežavanje i sticanje novih znanja, kako za iskusne profesionalce tako i za one koji tek zakoračuju (ulaze) u svet bio-arta.

Događaj će otvoriti prof. dr Polona Tratnik, profesorka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani i viša istraživačica na Institutu IRRIS. Njeno predavanje o preplitanju umetnosti i biotehnologije, postaviće temelje za diskusije koje će se voditi tokom Foruma. Da li je umetnost postala biotehnologija ili je samo njen promotеr? Kakvu ulogu umetnost igra u odnosu na biotehnologiju? Ova pitanja će biti u središtu njenog predavanja, koje istražuje uzbudljiv spoj umetnosti i nauke.

Prvog dana Foruma, biće održane i panel-sesije koje prikazuju različite pristupe u bio-artu, na kojima će umetnici i istraživači poput Margarite Peverе (Portugal), Robertine Šebjanič (Slovenija), Stevana Kojića (Srbija), Dorotee Dolinšek (Slovenija) i Ivena Šardronea (Francuska) razgovarati o stvaranju umetnosti pomoću živih materijala, sistema i procesa. Sesija istražuje kako kurirati bio-art – kako održati umetnička dela živima i istovremeno očuvati njihovu poruku. Umetnici, istraživači i kustosi će na ovoj sesiji podeliti svoja iskustva o tome kako osigurati da ovi živi radovi ostanu vitalni tokom izlaganja. Na diskusiji će se govoriti i o tome na koji način institucije mogu podržati saradnju, edukaciju i razvoj bio-arta, kako bi ova jedinstvena umetnost ostala dostupna i za buduće generacije. 

Pored toga, dr Adam Zaretski (SAD), doktor nauka, umetnik koji radi u laboratoriji, sa fokusom na ekologiju, biotehnologiju, performans tela i gastronomiju, predstaviće u interaktivnoj sesiji radionice bio-arta, namenjene i onima koji nisu biolozi. U okviru ove sesije istražiće se teme kao što su transgeno stvaranje ljudi, estetika gena i reproduktivne tehnologije. Kroz ove teme, Adam adresira i pravne, etičke i društvene implikacije ovog oblika umetnosti.

Drugi dan Foruma kreće uvodnim izlaganjem Rolanda van Direndonka (Holandija), aktivnog člana globalne Do It Yourself Bio zajednice. Njegov govor će se fokusirati na demokratizaciju biotehnologije kroz korišćenje pristupačnih alata i podsticanje interdisciplinarne saradnje. Istog dana biće održana i panel-sesija o „uradi sam“ biohakingu i Do It With Others (DIWO) pristupima bio-artu, gde će se u prvom planu naći načini na koje umetnici pomeraju granice koristeći pristupačne alate i otvorene izvore znanja.

Tokom trajanja programa biće organizovani šetnja uz obalu Dunava i prikupljanje uzoraka. Istražujući okolinu Dunava, učesnici će imati priliku da dublje proniknu u odnose čoveka, drugih organizama i ekosistema, utemeljenih u ekološkoj isprepletenosti i međuzavisnosti tih različitih oblika života. Opremljeni raznim uzorcima i utiscima sa istraživanja na otvorenom od prethodnog dana, učesnici će se trećeg dana upustiti u kolektivnu transformaciju prikupljenog znanja. Crpeći iz stečenog znanja biće vođeni da prenesu kolektivnu poruku i poziv na akciju.

Šetnja i radionica će  poslužiti kao uvod u predavanje Jensa Hausera (Francuska), stručnjaka za medijske studije i kustosa umetnosti iz Pariza i Kopenhagena, specijalizovanog za interakcije između umetnosti i tehnologije, kao i za transžanrovsku i hibridnu estetiku. 

Forum će biti zaokružen interaktivnom diskusijom o negovanju i budućnosti bio-arta. Učesnici će razgovarati o potencijalu „uradi sam“ pristupa i zajedničkim naporima u demokratizaciji bio-art stvaralaštva, kao i o ulozi umetnosti u podsticanju ekološke svesti i društvenih promena.

Bio Art Forum je na engleskom jeziku.

Ukoliko želite da prisustvujete Forumu prijavite se HERE

Učešće na Forumu je besplatno.

Detaljan program i više informacija će biti objavljeni uskoro na sajtu projekta i društvenim mrežama.

Bio Awaking je podržan kroz EU program Kreativna Evropa, koji podržava aktivnosti koje razvijaju kulturnu raznolikost i odgovaraju potrebama i izazovima kulturnog i kreativnog sektora. Glavni ciljevi programa su da štiti konkurentnost i ekonomski potencijal kulturnog i kreativnog sektora, posebno audio-vizuelnog sektora. Novi pristup programa će doprineti oporavku ovih sektora, podržavajući njihove napore da postanu inkluzivniji, digitalniji i održiviji u okruženju.

Related post

U sklopu projekta Climateurope2, Centar za promociju nauke započinje putujuću klimatsku akciju – Roadshow, koja će kroz umetnost i nauku...

Klimatska akcija kroz poeziju i fotografiju Vreme u kome živimo neumitno je donelo znanje o klimatskim promenama: činjenice su svuda...

Centar za promociju nauke i Muzej nauke i tehnike pozivaju sve zainteresovane za industrijsko nasleđe, nove multimedijalne tehnologije, interdisciplinarna istraživanja...

U okviru projekta BioAwaking, biće organizovana prva onlajn radionica posvećena izučavanju jedne od najzanimljivijih vrsta umetnosti. Zamišljena kroz „uradi sam“...

EN