18. festival digitalne umetnosti „FutuRetro“ u Atini

Atinski festival digitalne umetnosti (ADAF) predstavio je FutuRetro, ​​slavljeničko 18. izdanje i petodnevno okupljanje u srcu Atine u istorijskom okruženju trga Kotzia.

Od 25. do 29. maja, kompleks Notooshome i Kotzia trg oživljeni su da bi ugostili inovativni uzbudljivi program sa radovima iz 12 kategorija: video umetnost, animacija, interaktivne instalacije, VR / AR, igre, digitalne slike, veb umetnost, performanse uživo, radionice, razgovori i ADAF KIDS, mini digitalni umetnički festival posvećen deci. Ove godine ADAF je posebno uzbudljiv jer predstavlja kurirani program za kategoriju muzike ADAF.

Tema, FutuRetro, ​​fokusirana je na naučnu fantastiku, retrofuturizam I futurologiju i za cilj ima da predstavi tehnološke prekretnice današnjice kroz oči prošlosti i kao predviđanje sredstava za budućnost. Obeležavanje svoje treće godine kao hibridni festival, onlajn izdanje festivala, ADAF Online, biće pokrenuto u jesen 2022. godine kao proširenje na fizičko izdanje i u nastojanju da se festival učini zaista neograničenim I dostupnim publici širom sveta.

ADAF-ov međunarodni otvoreni poziv primio je ogroman broj podnesaka, 5.700 radova umetnika, naučnika, intelektualaca i tehnologa iz celog sveta. Paralelno sa otvorenim pozivom, festival i dalje proširuje svoju mrežu održavanjem mostova sa lokalnim i međunarodnim festivalima, univerzitetima i institucijama za razmenu znanja i umetničkih dostignuća i u cilju prezentacije globalnih trendova u digitalnoj umetnosti.

Nekoliko reči o lokaciji:

Atinski festival digitalne umetnosti tradicionalno se odvija tokom proleća u istorijskom centru Atine, svaki put aktivirajući i dajući novo viđenje gradskih prostora i znamenitosti, angažujući lokalnu zajednicu i stvarajući nove i jedinstvene načine da se istraži I iskusi grad. Ove godine ADAF je izabrao gradsko jezgro Trga Kotzia i kompleks Notoshome da bude domaćin njenog uzbudljivog programa.

Glavna izložba se odvija u impresivnom građevinskom kompleksu, od preko 12.000 m2 na Trgu Kotzia, gde je robna kuća NotoShome bila smeštena od 2003. godine do premeštanja u Notos Beauty & Fashion Section radnju (6. i 7. sprat, Ulica Stadiou & Aiolou). Da bi proslavili 18. Atinski festival digitalne umetnosti i kao poziv svojim kupcima i prolaznicima, prodavnicu Notos je imala impresivnu interaktivnu instalaciju u jednom od svojih izloga.

18. Atinski festival digitalne umetnosti sufinansirala je Helenička republika i Evropska unija kroz regionalni operativni program „Atika“ u okviru NSRF 2014-2020, nastupa pod pokroviteljstvom Helenskog Ministarstva kulture i sporta, regiona Atika i grada Atine.

#ADAF2022 #ADAFgreece #TheNewRetro #Futuretro #Futurology #Sci-Fi #Retrofuturism

FACEBOOK @ADAFgreece
INSTAGRAM @adafgreece
YOUTUBE @ADAFgreece

Related post

U ovoj vesti prenosimo vam obaveštenje o dosadašnjem radu Centra za popularizaciju i promociju znanosti pri Sveučilištu u Rijeci, partneru...

Institut za pejzažne i urbanističke studije na ETH Cirih najavljuje osnivanje radne grupe Restauracija predela kroz komunalno udruživanje 2024, otvorene...

„Ako je nauka tu da nam pruži podatke, ponudi svoje predikcije i uputi na moguća rešenja, ma kako kompleksna ili...

U petak, 10. novembra, u 18 časova, održava se završni događaj art+science manifestacije u 2023. godini. Izložba „Mogućnosti predela“ u galeriji Podroom KCB-a završiće se...

SR