18. festival digitalne umetnosti u Atini | Otvoreni poziv za prijav

18. festival digitalne umetnosti otvara poziv za prijave za svoje sledeće hibridno (fizičko i na mreži) izdanje koje će se odvijati u proleće i jesen 2022. u Atini, sa temom „Retro Budućnost“ koja nas poziva da vidimo budućnost kroz oči prošlosti i prošlost kroz oči budućnosti. Rok za podnošenje prijava je 1. marta 2022. godine.

FutuRetro

Futurologija je grana društvenih nauka, koja korespondira sa istorijom. Postulira verovatne, moguće i poželjnije scenarije i globalne prikaze za budućnost, uzimajući u obzir i verovanja i mitove koji su u skladu sa njima.

Dragoceni instrument za istraživanje ovog polja je žanr naučne fantastike, pomoću kojih se lako može utvrditi da ono što započinje kao izmišljeno, posebno kada je u pitanju „tehnološko čudo“, zaista može postati stvarnost u budućnosti. Avioni, svemirski brodovi, roboti, veštačka inteligencija, virtualna stvarnost, biotehnologija, antropocenska era, samo su neke od ideja i pojmova koje su se materijalizovali kroz nauku i tehnologiju nakon što su prvobitno bili izmišljeni u pričama naučne fantastike ili alternativnim stvarnostima ovog umetničkog žanra. Kritikujući put savremenog i budućeg društva, naučna fantastika i futurologija često uzimaju oblik preispitivanja, dok istražuju moguće posledice inovacija, u društvu, nauci i tehnologiji. Ovim kvalitetom oni otkrivaju „kulturnu pozadinu“ i upozoravaju na verovatnu evoluciju ovakvih fenomena.

Nakon Futurologije dolazi na red estetski pokret retrofuturizma. Često potiče od nezadovoljstva sadašnjicom, retrofuturizam pokušava prikazati budućnosti, kao što bi se o njoj maštalo u ranijem dobu, uzimajući u obzir skepticizam i podrazumevajući reevaluaciju tehnoloških sredstava. Retrofuturizam istražuje odnos prošlosti i budućnosti kao i uticaja tehnologije kroz nostalgičan kontrast koji se ponekad pojavljuje otuđen, a ponekad osnažujući. Ako futurizam karakteriše grozničavo iščekivanje onoga što će doći, retrofuturizam je podsetnik na ovo iščekivanje.

Međunarodni festival digitalne umetnosti u Atini (Grčka), izabrao je temu Retrofuturizam, sa retrospektivnim pogledom na svoje 18. izdanje ADAF festivala 2022. Referencirajući se na sveprisudnost nelagodnosti i skepticizma u savremenom dobu, posebno nakon pandemije i ekonomske krize, klimatskih promena itd, festival se okreće naučnoj fantastici i retrofuturizmu – kao delu futurologije – da bi se omogućilo sagledavanje tehnološke prekretnice na kojoj se danas nalazimo kroz oči prošlosti i kao predviđanje za budućnost. Kakva su bila prošla nagađanja o tehnologiji sadašnjosti? Kako se danas retro tehnologija ponovo koristi kroz dijalog umetnosti, tehnologije i nauke? Da li će se savremena vrhunska tehnologija, npr. NFT, veštačka inteligencija, savremena robotika, biotehnologija itd, uskoro smatrati retro-tehnologijom? Da li su trenutne tehničke spekulacije kao što su superkompjuteri, 3D bioštampa, transhumanizam i druge deo naše istinske budućnost? I šta bi to značilo za čovečanstvo?

Poziv je otvoren za umetnike, naučnike, intelektualce, tehnologe i druge kreativne stvaraoce da do 28. februara podnesu svoje aplikacije u okviru odgovarajućih kategorija – instalacije, video radove, performanse, veb umetnost, animacije, digitalnu radove, VR/AR, igre, razgovore, radionice, muzika, material za decu (radovi koji sadrže nešto od gore navedenog, ali namenjeno deci). Sve prijave će se razmatrati za  izbor 18. Izdanja festivala, u fizičkom program i na mreži, period proleće-jesen 2022. Kandidati odabrani za uži izbor biće obavešteni putem elekronske pošte o statusu svoje prijave i o detaljima moguće prezentacije svog rada u bilo kojoj ili obe verzije festivala.

Detaljne informacije o procesu podnošenja prijave i pozivu možete naći na sledećem linku: https://2022.adaf.gr/

Related post

Učesnici projekta BioAwaking iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posetili su Institut Kersnikova od 26. do 28. juna, kako...

U sklopu projekta Climateurope2, Centar za promociju nauke započinje putujuću klimatsku akciju – Roadshow, koja će kroz umetnost i nauku...

Klimatska akcija kroz poeziju i fotografiju Vreme u kome živimo neumitno je donelo znanje o klimatskim promenama: činjenice su svuda...

Centar za promociju nauke i Muzej nauke i tehnike pozivaju sve zainteresovane za industrijsko nasleđe, nove multimedijalne tehnologije, interdisciplinarna istraživanja...

SR