Festival Ars Electronica: ko poseduje istinu?

1 min za čitanje

Tim Centra za promociju nauke i ove godine posetiće Festival Ars Electronica, koji se održava od 6. do 10. septembra u Lincu, Austrija.

Festival će okupiti umetnike, naučnike, programere, dizajnere, preduzetnike i aktiviste iz celog sveta. Centralna lokacija je legendarni, impresivni POSTCITY, u kojem je festival organizovan od 2015. do 2019. godine, a pitanje na koje se fokusira najveći evropski festival u čijem fokusu su umetnost, tehnologija i društvo jeste: „Ko poseduje istinu?“

Tema Festivala Ars Electronica, ove godine formulisana kao pitanje, usmerena je na ključne sporne teme našeg vremena: istinu i vlasništvo, autoritet i suverenitet. Da li se istina može posedovati? Postoji li pravo na istinu i ako pripada nekome, kako se  kontroliše i čija je odgovornost za nju?

Iza ovog promišljanja leži centralno pitanje kako da fantastična dostignuća nauke i tehnologije učinimo dostupnim svim ljudima – i na koji način ih možemo učiniti korisnim i upotrebljivim. Nije dovoljno samo razmišljati o tome kako možemo sprečiti sisteme veštačke inteligencije da naškode nekome (iako je to od vitalnog značaja), nego alat, koji je u velikoj meri zasnovan na globalnom kolektivnom „sirovom materijalu“ znanja i kreativnosti, mora biti iskorišćen za dobrobit svih.

Više o programu Festivala Ars Electronica 2023. možete naći na ovom linku.

SR