a+s 2024

Slepi putnici

Slepi putnici je interaktivna instalacija site-specific karaktera, koja se bavi arhiviranjem bioloških podataka biljaka koje se nalaze u centralnom delu staklenika u Botaničkoj bašti Jevremovac u Beogradu. Rad se bazira na mapiranju 25 odabranih vrsta biljaka koje egzistiraju u zaštićenom prostoru, uz uzorke i interaktivne objekte, gde se može više saznati o njihovim karakteristikama.

Odabir vrsta biljaka se označava na osnovu njihove matične zemlje i lokacije odakle potiču sa naznakom njihovog prirodnog staništa. Te lokacije i finalna tačka njihove migracije formiraju autentični kontekst. Proces arhiviranja obuhvata segment preispitivanja suštine odabranih biljaka. One su biološki u eventualnoj nužnosti da se adaptiraju na novo veštačko stanište – staklenik, koji time preuzima ulogu isticanja njihove suštine, funkcije, važnosti, neobičnosti… Kao prirodni – živi eksponati, oni dodatno dobijaju sociološku konotaciju u novom okruženju. Fitosociologija tj. sociologija biljaka proučava grupe biljnih vrsta koje uobičajeno žive zajedno sa ciljem opisivanja vegetativne sredine date teritorije. Specifična zajednica biljaka u ovom slučaju se smatra društvenom jedinicom, proizvodom određenih uslova, sadašnjih i prošlih, i može postojati samo kada su takvi uslovi ispunjeni. 

Arhiviranjem osnovnih podataka za opstanak označenih vrsta sastavlja se baza podataka, koja dodatno uključuje ispitivanje kolektivne simbioze celuloza i bakterija odabranih biljaka uz drugu vrstu celuloze – skobija, koji se takođe razvija kroz prirodni proces ali u veštačkim uslovima.

Rad Slepi putnici poziva na promišljanje interakcije prirodnog i veštačkog okruženja živih i ne-ljudskih sistema, dok istovremeno produbljuje naše razumevanje flore i njene ekološke uloge u svetu koji se menja.

Biografija:
Adrien Ujhazi (Novi Sad, 1995) diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Tokom 2020. i 2021. radila je kao nastavnica likovnog u Školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu. Od 2021. ima status slobodne umetnice, nastavljajući da neformalno deli svoje znanje, iskustvo i prakse kroz raznovrsne inicijative na nezavisnoj sceni.
Adrien istražuje interdisciplinarnu teritoriju na razmeđu umetnosti, nauke i tehnologije, s fokusom na odnose između ljudi i prirode. U svome radu sa živim formama koristi širok dijapazon umetničkih praksi i medija, pokušavajući da istraži koncepte koji definišu odnos društva spram prirodnog okruženja.

Saradnici na projektu:
Dr Bojan Kenig, Centar za promociju nauke
Ivana Živković, Institut za Botaniku, i Botanička bašta ,,Jevremovac”, Biološki Fakultet, Univerzitet u Beogradu
Slobodan Vračarević, Mejkerspejs, Centar za promociju nauke

Related post

Deveto izdanje art+science festivala Centra za promociju nauke održaće se od 25. septembra do 31. oktobra u Botaničkoj bašti „Jevremovac“. Tematski usredsređen...

U tihom šumu laboratorije, naučnik prilagođava parametre na mašini koja sekvencira genome mikrobioma šumskog tla. Raznovrsnost mikrobioma, skrivena u korenima...

Bašta zvuka je kolekcija zvučnih i audiovizuelnih instalacija koje povezuju radiofoniju i botaniku, istražujući odnose između ljudi, biljaka, životinja i...

Bašta zvuka je kolekcija zvučnih i audiovizuelnih instalacija koje povezuju radiofoniju i botaniku, istražujući odnose između ljudi, biljaka, životinja i...

SR