EkOtisak radionica „Zašto brza moda nije rešenje?“

U okviru projekta EkOtisak organizujemo još jednu radionicu, u četvrtak, 24. februara, sa početkom u 16 časova, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Ovoga puta, razgovaramo o brzoj modi. 

U glavnom amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, u četvrtak, 24. februara, od 16 časova, održava se druga po redu radionica u okviru projekta EkOtisak. Na ovoj radionici biće reči o modnim navikama naših sugrađana, od čega se pravi odeća koju nosimo, i šta je to brza, a šta spora moda. 

Foto: Marko Risovic

Ovom prilikom, u Novi Sad stižu stručnjaci i aktivisti koji se iz različitih uglova bave temom održive tekstilne industrije i mode: dr Maja Radetić, redovna profesorka na Katedri za tekstilno inženjerstvo Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i Marija Radaković, modna novinarka, autorka i voditeljka podkasta u okviruf.fm platforme (Udruženje za održive inicijative). 

Foto: Marko Risovic

Uz njihovu podršku, tokom različitih modula radionice bavićemo se pitanjima kako modna i tekstilna industrija doprinose klimatskim promenama i koji su sve mogući pravci delovanja da bismo bili korak bliže održivoj modi. Prof. dr Maja Radetić govoriće o izazovima i istraživanjima u oblasti ekologije u tekstilne industrije, kao i o tekstilnom otpadu. U okviru radionice biće predstavljeni i rezultati onlajn ispitivanja na ovu temu, sprovedenog u okviru projekta EkOtisak. 

U poslednjem segmentu, kroz zajednički rad i moderiranje Marije Radaković, bavićemo se temama proizvodnje, potrošnje i izazova/rešenja u vezi sa brzom modom na individualnom i kolektivnom planu. Kroz ova tri različita modula, učesnici će biti u mogućnosti da diskutuju i zajednički razrađuju različite uloge i scenarije za akciju, kao pojedinci, ali i globalno.

Imajući u vidu makro i mikro plan delovanja, cilj nam je da svi zajedno sagledamo kakav dalekosežni uticaj na klimatske promene ima odeća koju nosimo i industrija koja je proizvodi, šta mi kao pojedinci možemo da uradimo i na koga treba vršiti pritisak da bi se nešto zaista promenilo. 

Radionica je otvorena za sve zainteresovane građane i stručnjake koji mogu da se priključe i učestvuju u interaktivnim sadržajima pripremljenim na ovu temu.

Related post

U ovoj vesti prenosimo vam obaveštenje o dosadašnjem radu Centra za popularizaciju i promociju znanosti pri Sveučilištu u Rijeci, partneru...

Institut za pejzažne i urbanističke studije na ETH Cirih najavljuje osnivanje radne grupe Restauracija predela kroz komunalno udruživanje 2024, otvorene...

„Ako je nauka tu da nam pruži podatke, ponudi svoje predikcije i uputi na moguća rešenja, ma kako kompleksna ili...

U petak, 10. novembra, u 18 časova, održava se završni događaj art+science manifestacije u 2023. godini. Izložba „Mogućnosti predela“ u galeriji Podroom KCB-a završiće se...

SR