Javni poziv projekta FASIH umetnicima i naučnicima iz Hrvatske, Srbije i Slovenije

Pozivamo vas da se prijavite za učešće u projektu FASIH (Future Art Science Industrial Heritage), međunarodnom interdisciplinarnom projektu, kofinansiranom kroz EU program Kreativna Evropa, koji istražuje mogućnosti revitalizacije industrijskog i kulturnog nasleđa Rijeke (Hrvatska), Beograda (Srbija) i Trbovlja (Slovenija).

Ovaj projekat ima za cilj primenu inovativnih i interdisciplinarnih pristupa u promociji očuvanja nepokretne kulturne baštine kojoj preti trajno uništenje i brisanje iz kolektivnog pamćenja. Kroz korišćenje multimedijalnih tehnologija, i savremenih umetničkih i naučnih metoda i praksi (poput, ali ne i isključivo − XR-a, VR-a, 3D modelovanja, 3D štampe…), cilj je da se kreiraju spekulativne vizije industrijskog nasleđa, povezanih procesa i konkretnih objekata kao studija slučaja.

Naglašavajući potrebu da se industrijsko nasleđe zaštiti od trajne devastacije, na osnovu rezultata interdisciplinarnog istraživanja, kroz saradnju sa stručnjacima iz područja istorije umetnosti, digitalne tehnologije i prirodnih nauka, autori i interdisciplinarni timovi pozvani su da kreiraju „utopijske“ i „distopijske“ vizije svetova usmerene na antropocentrična rešenja, kao i ona usmerena na održivost postojećeg prirodnog habitusa i životne sredine.

Zadati objekti FASIH istraživanja su tri kulturna dobra industrijskog nasleđa u regionu, i to:

1. Fabrika papira Hartera (Rijeka, Hrvatska)

2. Termoelektrana Snaga i svetlost (Beograd, Srbija)

3. Termoelektrana Trbovlje (Trbovlje, Slovenija).

U kontekstu prijave, a u vezi sa produkcijskim uslovima, autori/autorski timovi konkurišu na lokalne pozive prema mestu delovanja, prebivališta ili druge funkcionalne veze (oni iz Hrvatske prijavljuju koncepte na prvu temu, autori iz Srbije na drugu, a autori iz Slovenije na treću ponuđenu temu).

Među pristiglim prijavama odabraće se ukupno devet radova za produkciju, a njihova selekcija će se vršiti prema kriterijumu umetničke originalnosti, naučne utemeljenosti, doprinosa nasleđu evropske kulturne baštine, kao i doprinosa FASIH metodologiji. Sa FASIH metodologijom možete se upoznati ovde.

Odabrani autori/autorski timovi će dobiti honorar u iznosu od 1500 evra, a za produkciju radova na raspolaganju će imati 2500 evra, uz podršku lokalnih partnera.

Rad na produkciji FASIH koncepata počeće u septembru 2024. i trajaće do marta 2025. godine.

Konačni rezultati projekta – interdisciplinarni umetnički radovi – biće predstavljeni tokom maja i juna 2025. godine u tri izložbena prostora u Rijeci, Beogradu i Trbovlju.

Odluku o odabiru pobedničkih radova doneće veće partnerskih institucija uključenih u projekat FASIH. U predselekcionoj fazi biće intervjuisani autori/autorski timovi odabrani u uži krug konkursa, kako bi se, na kraju, odabralo finalnih devet radova za produkciju. Konačna objava rezultata konkursa može se očekivati u drugoj polovini jula 2024, putem imejl adrese koja je navedena u prijavi, kao i na stranici projekta FASIH.

Konkurs je otvoren od 8. maja do 23. juna 2024. godine, a zainteresovani svoje predloge projekata mogu poslati putem onlajn prijave.

Za dodatne informacije, posetite veb-stranicu projekta FASIH.

Za sva pitanja u vezi sa konkursom možete pisati na:

Related post

U sklopu projekta Climateurope2, Centar za promociju nauke započinje putujuću klimatsku akciju – Roadshow, koja će kroz umetnost i nauku...

Klimatska akcija kroz poeziju i fotografiju Vreme u kome živimo neumitno je donelo znanje o klimatskim promenama: činjenice su svuda...

Centar za promociju nauke i Muzej nauke i tehnike pozivaju sve zainteresovane za industrijsko nasleđe, nove multimedijalne tehnologije, interdisciplinarna istraživanja...

U okviru projekta BioAwaking, biće organizovana prva onlajn radionica posvećena izučavanju jedne od najzanimljivijih vrsta umetnosti. Zamišljena kroz „uradi sam“...

EN