U Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, u sredu, 13. aprila, održava se treća po redu radionica u okviru projekta EkOtisak, čija će tema biti hrana, prehrambene navike i klimatske promene
Radionica posvećena uticaju hrane na ugljenički otisak i uticaju izmenjenih klimatskih uslova na proizvodnju hrane održava se u okviru projekta EkOtisak u sredu, 13. aprila, sa početkom u 15 časova u Kulturnoj stanici Svilara, u Novom Sadu. Radionicu vodi dr Jasna Mastilović sa Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, zajedno sa svojim timom. U programu će učestvovati i Željko Mitkovski, menadžer projekta Spasimo hranu Fondacije Ana i Vlade Divac. Tokom tri i po sata aktivnog, kolaborativnog rada, bavićemo se pitanjima ugljeničkog otiska prehrambene industrije, uticajem klimatskih promena na proizvodnju hrane, navikama građana u ishrani i rešenjima kako smanjiti prehrambeni otpad.
Dr Mastilović će na početku predstaviti naučni okvir zatvorenog uzročno-posledičnog kruga između proizvodnje hrane i klimatskih promena, kao i povratnu spregu uticaja pojačane emisije gasova staklene bašte na proizvodnju hrane. Učesnici i publika će moći da govore o sopstvenim prehrambenim izborima i navikama, kao i o razumevanju ugljeničkog otiska namirnica koje koriste.
Drugi deo radionice odvijaće se kroz dva modula interaktivnog rada tokom kojih će sa prisutnima raditi tim Instituta za prehrambene tehnologije. Razgovaraće se i o zakonskom okviru oporezivanja donacija hrane i o sistemskim pokušajima da viškovi hrane završe kod onih kojima su najpotrebniji. Za sam kraj je osmišljen niz zadataka posvećenih prehrambenom otpadu i onome što mi kao pojedinci možemo da uradimo na tom putu.
Radionica je otvorena za svu zainteresovanu publiku i stručnjake koji su pozvani da se uključe u diskusiju i interaktivni deo programa.
Više informacija o radionici i projektu EkOtisak možete pronaći ovde.