Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke: Art & Science

Tri najznačajnije evropske naučne institucije – CERN, Južna evropska opservatorija (ESO) i Evropska svemirska agencija (ESA) – u jedinstvenom spoju sa osam kulturnih i naučnih tačaka Evrope. Cilj: uspostavljanje novog, relevantnog modela povezivanja i predstavljanja nauke i umetnosti. Svet neograničene i slobodne digitalne umetnosti u susretu sa struktuiranim i čvrstim sistemom savremene nauke, u pokušaju stvaranja jedinstvenog doživljaja naizgled suprotstavljenih disciplina. Interdisciplinarnost kao način razmišljanja, kao legitiman model za pristupanje procesu koji bi mogao da bude logična posledica stremljenja i razvoja čovečanstva u 21. veku.

Mreža donosi jedinstveni spoj fundamentalne nauke, savremenih naučnih istraživanja i aktuelnih praksi u domenu digitalne umetnosti – interaktivna umetnost, digitalna muzika i zvuk, digitalni dizajn, digitalne arhitektonske instalacije, kompjuterske animacije, film, fotografija i vizuelni efekti, digitalne zajednice i društvene mreže, hibridna umetnost, performansi i koreografije.

Umetnici se prijavljuju kroz četiri kruga otvorenih poziva, a u svakom od njih, prvonagrađeni projekti dobijaju jednomesečnu rezidenciju i mentorski rad u jednoj od naučnih institucija. Projekti se zatim realizuju u okviru FutureLab-a Ars elektronike, pre nego što se premijerno prikažu na Ars elektronika festivalu u Lincu.

Na nacionalnom nivou, Centar za promociju nauke producira dva prvonagrađena rada u okviru selekcija za 2015. i 2016. Pobednici za 2015. godinu su Aleksandra Jovanić i Bogdan Stefanović, čiji se radovi premijerno prikazuju na ovoj izložbi. Pored njih, prva art+science izložba u Srbiji predstavlja i radove Žizele Nunjes iz Portugala, Vernera Jauka iz Austrije i Sedrika Brandilija iz Francuske, kao i umetnički studio Universal Everything iz Velike Britanije.

Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art and Science Network), projekat je finansiran kroz program Кreativna Evropa Evropske komisije. Кoordinator projekta je Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica), a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), DžiVi art iz Londona (GV Art), Laboral iz Hihona (LABoral), Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Кapelica iz Ljubljane i DIG galerija iz Кošica.

Related post

U ovoj vesti prenosimo vam obaveštenje o dosadašnjem radu Centra za popularizaciju i promociju znanosti pri Sveučilištu u Rijeci, partneru...

Institut za pejzažne i urbanističke studije na ETH Cirih najavljuje osnivanje radne grupe Restauracija predela kroz komunalno udruživanje 2024, otvorene...

„Ako je nauka tu da nam pruži podatke, ponudi svoje predikcije i uputi na moguća rešenja, ma kako kompleksna ili...

U petak, 10. novembra, u 18 časova, održava se završni događaj art+science manifestacije u 2023. godini. Izložba „Mogućnosti predela“ u galeriji Podroom KCB-a završiće se...

SR