Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke: Art & Science

Tri najznačajnije evropske naučne institucije – CERN, Južna evropska opservatorija (ESO) i Evropska svemirska agencija (ESA) – u jedinstvenom spoju sa osam kulturnih i naučnih tačaka Evrope. Cilj: uspostavljanje novog, relevantnog modela povezivanja i predstavljanja nauke i umetnosti. Svet neograničene i slobodne digitalne umetnosti u susretu sa struktuiranim i čvrstim sistemom savremene nauke, u pokušaju stvaranja jedinstvenog doživljaja naizgled suprotstavljenih disciplina. Interdisciplinarnost kao način razmišljanja, kao legitiman model za pristupanje procesu koji bi mogao da bude logična posledica stremljenja i razvoja čovečanstva u 21. veku.

Mreža donosi jedinstveni spoj fundamentalne nauke, savremenih naučnih istraživanja i aktuelnih praksi u domenu digitalne umetnosti – interaktivna umetnost, digitalna muzika i zvuk, digitalni dizajn, digitalne arhitektonske instalacije, kompjuterske animacije, film, fotografija i vizuelni efekti, digitalne zajednice i društvene mreže, hibridna umetnost, performansi i koreografije.

Umetnici se prijavljuju kroz četiri kruga otvorenih poziva, a u svakom od njih, prvonagrađeni projekti dobijaju jednomesečnu rezidenciju i mentorski rad u jednoj od naučnih institucija. Projekti se zatim realizuju u okviru FutureLab-a Ars elektronike, pre nego što se premijerno prikažu na Ars elektronika festivalu u Lincu.

Na nacionalnom nivou, Centar za promociju nauke producira dva prvonagrađena rada u okviru selekcija za 2015. i 2016. Pobednici za 2015. godinu su Aleksandra Jovanić i Bogdan Stefanović, čiji se radovi premijerno prikazuju na ovoj izložbi. Pored njih, prva art+science izložba u Srbiji predstavlja i radove Žizele Nunjes iz Portugala, Vernera Jauka iz Austrije i Sedrika Brandilija iz Francuske, kao i umetnički studio Universal Everything iz Velike Britanije.

Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art and Science Network), projekat je finansiran kroz program Кreativna Evropa Evropske komisije. Кoordinator projekta je Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica), a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), DžiVi art iz Londona (GV Art), Laboral iz Hihona (LABoral), Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Кapelica iz Ljubljane i DIG galerija iz Кošica.

Related post

Projekat Bio Awaking želi da pomogne u razvoju mreže bio-umetnika širom Evrope i podstakne kreiranje bio-art instalacija korišćenjem uzoraka iz...

Atinski festival digitalne umetnosti, prva i najveća međunarodna platforma za digitalnu umetnost u Grčkoj, otvoren je 16. maja ADAF 2024:...

Pozivamo vas da se prijavite za učešće u projektu FASIH (Future Art Science Industrial Heritage), međunarodnom interdisciplinarnom projektu, kofinansiranom kroz...

Bio Art Forum, koji će se održati od 16. do 18. maja u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu, okupiće umetnike,...

SR