Glowing Globe – promene i izazovi

Od 11. do 25. oktobra, u Rijeci se održava Glowing Globe, događaj koji istražuje na koji se način savremeni problemi reflektuju u inovativnim umetničkim praksama i koji su umetnički narativi mogući odgovori na globalne krize.

Umetnička dela koja će biti prikazana na izložbi Promjene i izazovi u galeriji Kortil otvaraju pitanja i osvetljavaju nestabilne pozicije u savremenom društvu koje se neprestano menja pod uticajem brojnih kriza (klimatske, zdravstvene, ekonomske, ratne). Radovi koji će biti predstavljeni odnose se na digitalnu umetnost kao što su 2D digitalni i 3D printovi i skulpture, 360° video, video animacija, virtuelna i proširena stvarnost, zvučna umetnost i savremeni performans.

Kao prateći program, orgaizovane su filmske projekcije, a na Sveučilištu u Rijeci, 12. oktobra od 10 časova održaće se simpozijum koji će okupiti umetnike, stručnjake za digitalne tehnologije, filozofe i druge teoretičare. Kroz interdisciplinarni pristup oni će diskutovati o aktuelnim fenomeniima u širem društvenom kontekstu.

Organizator Glowing Globe-a je Akademija primijenjenih umetnosti Sveučilišta u Rijeci, partner na projektu FASIH. U okviru ovog projekta interdisciplinarno se istražuje industrijsko nasleđe u Hrvatskoj Sloveniji i Srbiji kroz digitalnu umetnost, i razmatraju se zajedničke perspektive očuvanja ove baštine.

Danas, u doba jasnog jaza između tehnološkog napretka, društvenih izazova i globalnih kriza, kroz ovaj projekat definišu se aktuelni problemi, sličnosti i paradigme koje mogu pružiti smernice za buduće transformacije ka boljem društvu.

Više detalja o događaju i program možete naći na ovom linku.

Related post

U ovoj vesti prenosimo vam obaveštenje o dosadašnjem radu Centra za popularizaciju i promociju znanosti pri Sveučilištu u Rijeci, partneru...

Institut za pejzažne i urbanističke studije na ETH Cirih najavljuje osnivanje radne grupe Restauracija predela kroz komunalno udruživanje 2024, otvorene...

„Ako je nauka tu da nam pruži podatke, ponudi svoje predikcije i uputi na moguća rešenja, ma kako kompleksna ili...

U petak, 10. novembra, u 18 časova, održava se završni događaj art+science manifestacije u 2023. godini. Izložba „Mogućnosti predela“ u galeriji Podroom KCB-a završiće se...

SR