KLIMATSKA KAPSULA

Eksperimentalna platforma za klimatsku akciju

Nenad Gajić

Klimatska kapsula je mobilna i modularna instalacija zamišljena kao intenzivno iskustvo koje kroz naučne činjenice, umetničke intervencije i multimedijalne sadržaje pruža posetiocima slojevitu perspektivu klimatskih promena.

Predstavljeni sadržaj uspostavlja prostor za dijalog naučnika, umetnika i građana na temu budućih scenarija klimatskih promena. Kroz pogled na distopičnu scenu iz 2057. godine, kreiran je narativ kojim se pokreće subjektivni doživljaj najavljene budućnosti i spremnosti da se suočimo sa posledicama klimatskih promena. Ova naučno-umetnička platforma je direktan poziv na klimatsku akciju svih građana i građanki, i podseća nas na jedinstvenost pozicije i postupanja svakog od nas.

Nenad Grujić

Klimatska kapsula je zamišljena kao eksperimentalni koncept koji će se kroz reflektivnu praksu kontinuirano preispitivati, menjajući svoju formu, sadržaje i program do 2030. godine. Usmerena je na praćenje i kritičko razmatranje sprovođenja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, kao globalnog i opšteprihvaćenog mehanizma na putu ka održivoj i jedinoj mogućoj budućnosti.

Kapsula će do 2026. godine biti postavljena u deset zemalja Jugoistočne Evrope, u okviru projekta Climateurope2.

Autorski tim premijernog izdanja Klimatske kapsule na izložbi art+science: EkOtisak u okviru programa Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022:

Dobrivoje Lale Erić, CPN – koncept i uspostavljanje projekta
dr Marjana Brkić, CPN – programska i kreativna direkcija
Mirjana Utvić, CPN – kreativna direkcija, scenografija i produkcija

Prof. dr Vladimir Đurđević, Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu – naučni koncept i recenzija
Prof. dr Milorad Vujičić i prof. dr Marko Sabovljević, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu – naučna podrška

Nenad Gajić – autor kinetičke skulpture
dr um. Marko Stojanović – kompozicija i dizajn zvuka
Monika Lang – vizuelni identitet i ilustracija
Filip Mikić – video rad
Petar Brkić – naracija
Vasja Stanković – dramaturgija
Stevan Golubović – programiranje
Ivana Smolović – lektura

Posebnu zahvalnost na vremenu i dragocenim uvidima dugujemo Aleksandri Petrovski, Nikoli Zavišiću, Katarini Stekić, Ljiljani Ilić, dr Petru Lauševiću i Danijeli Vučićević.

Related post

Projekat Bio Awaking želi da pomogne u razvoju mreže bio-umetnika širom Evrope i podstakne kreiranje bio-art instalacija korišćenjem uzoraka iz...

Atinski festival digitalne umetnosti, prva i najveća međunarodna platforma za digitalnu umetnost u Grčkoj, otvoren je 16. maja ADAF 2024:...

Pozivamo vas da se prijavite za učešće u projektu FASIH (Future Art Science Industrial Heritage), međunarodnom interdisciplinarnom projektu, kofinansiranom kroz...

Bio Art Forum, koji će se održati od 16. do 18. maja u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu, okupiće umetnike,...

SR