Međunarodna naučna konferencija o digitalnom društvu danas | Digital Society Now

Laboratorija za digitalno društvo, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Odsek za komunikacije, Universitaet u Beču

Američki univerzitet u Parizu

EMERGE 2022

16–18 decembar 2022

Uvodna predavanja

Mihal Kosinski, Univerzitet Stanford

Mateo Cineli, Sapienza Universitet iz RimaDamian Triling, Univerzitet u Amsterdamu

EMERGE je godišnji događaj koji organizuje Laboratorija za digitalno društvo Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Cilj ovog događaja je da poveže aktere iz tehnološke industrije, donosioce odluka i akademske istraživače u diskusiji o ekonomskom i društvenom uticaju novih tehnologija. EMERGE 2022 se sastoji iz EMERGE foruma o budućnosti čovečanstva vođenoj veštačkom inteligencijom i naučne konferencije Digital Society Now. EMERGE 2022 će biti održan u Beogradu i onlajn, od 16. do 18. decembra 2022. godine.

Pozivamo naučnike iz različitih oblasti da ispitaju rizike, dobiti i moguće posledice novih tehnologija i da kritički promišljaju načine na koje nove tehnologije oblikuju društva. Prijave prezentacija koje se bave različitim aspektima novih tehnologija iz perspektiva specifičnih oblasti su dobrodošle, kao i prezentacija koje primenjuju interdisciplinarni, multidisciplinarni ili transdisciplinarni pristup relevantnim temama.

Nove tehnologije su donele revolucionarne promene u društvima širom sveta, a zakonodavci se bore da održe korak sa tehnološkim razvojem i uspostave nova pravila i propise. Naši izbori i navike, lične slobode, ljudska prava i odnosi moći se radikalno transformišu kroz neprestanu interakciju sa tehnologijom i oslanjanje na nju. Razvoj autonomnih vozila, vojnih dronova i drugih tipova AI sistema otvara važna pitanja u domenu etike i prava.

U interakciji sa medijskim sadržajima poput vesti, oglasa i drugih rezultata pretraživača, građani su izloženi algoritamskim odlukama sistema preporuka zasnovanih na veštačkoj inteligenciji i podvrgnuti su eho komorama, dezinformacijama i zloupotrebi ličnih podataka od strane tehnoloških kompanija i trećih strana. Sloboda govora i regulacija društvenih medija postali su ključni izazovi i tačke konflikta za vodeće globalne tehnološke korporacije.

Sektor kreativne industrije stalno otvara nova tržišta podstaknuta razvojem digitalnih tehnologija. Nove aplikacije se razvijaju na različitim platformama nudeći višestruke funkcionalnosti i transformišući potrebe i navike digitalnih potrošača. Spoj kreativnosti, umetnosti, oglašavanja i start-up kulture postao je pokretačka snaga rasta kreativne ekonomije širom sveta.

Korisnici sve više borave u uranjajućim virtuelnim prostorima pod krovnim terminom Metaverzum (Metaverse), koji označava zbir svih prostora virtuelne realnosti, tj. virtuelnih svetova. Prelazak društva u virtuelnu sferu značajno je ubrzan pandemijom COVID-19, klimatskim promenama i vojnim sukobima širom sveta. Velike korporacije ulažu milijarde u stvaranje novog tržišta koje će naše svakodnevne aktivnosti, kao što su kupovina, posao, slobodno vreme, zabava i druženje, prevesti u virtuelni prostor.

Osim primene u kriptovalutama, blokčejn tehnologija pokazuje potencijal u borbi protiv dezinformacija i lažnih vesti, zbog čega bi mogla da doprinese povratku poverenja u onlajn medije. Međutim, blockčejn tehnologija takođe ima značajan uticaj na životnu sredinu, podložna je sajber napadima i sve informacije koje se nalaze na njoj (uključujući, na primer, dečju pornografiju) ne mogu se ispraviti ili izbrisati.

Brz tempo tehnološkog razvoja praćen je razvojem posthumanističkih koncepata i stavljanjem fokusa na tehnologije poput implanata, kognitivnog unapređivanja i bio-hakovanja.

EMERGE 2022 poziva autore da ponude kako specifične, tako i obuhvatnije perspektive o aktuelnim tehnološkim trendovima koji oblikuju naša društva. Kao što je Nik Montfort napisao u svojim razmatranjima o konceptu budućnosti – cilj EMERGE je da razmenom mišljenja i naučnim doprinosom zajedno pristupimo stvaranju pre nego predviđanju budućnosti.

Teme konferencije uključuju, ali nisu ograničene na, sledeće:

 • AI tehnologija (etika i implikacije algoritama mašinskog učenja, uticaj veštačke inteligencije na budućnost društava, kvantno računarstvo, ne-ljudska agentnost)
 • Pitanje kreativnosti u digitalnom društvu (kreativne industrije, budućnost umetnosti i kulture, kreativnost mašinskih sistema)
 • Virtuelna i proširena stvarnost iz filozofske i teorijske perspektive (alatka ili medij?, stvarna virtuelnost, sveprisutnost tehnologije, pervazivni medijski sadržaji)
 • Novinarstvo i nove tehnologije (građansko novinarstvo, lažne vesti i diskurs post-istine, blokčejn tehnologije, AI automatizovana provera činjenica)
 • Korisnici i nove tehnologije (digitalni građani, privatnost, aktivizam, demokratski procesi, digitalni jaz, internet zavisnost, monetizacija ličnih podataka, zdravstvene tehnologije, autonomna vozila i internet stvari)
 • Metaverzum (kognitivno opterećenje, interfejs mozak-kompjuter, interoperabilnost, NFT, digitalni blizanci)
 • Sajber poredak (hibridni rat, sajber bezbednost, nadzor i biometrija, upravljanje Internetom, digitalni kapitalizam)
 • Društveni uticaj blokčejn tehnologije (NFT, ekološki uticaj, kriptovalute, pitanje bezbednosti)
 • Nova normalnost ili nova vizija društva (pandemija Covid-19, ljudska prava, tehnologije univerzalnog osnovnog dohotka, ekonomija pažnje, društveni mediji i problem otuđenja, svemirska tehnologija, posthumanizam)
 • Tehnonarativi (postdigitalno, naučna fantastika kao društvena stvarnost, distopija, film/književnost/umetnost, futurizam, odnosi ljudskog i ne-ljudskog)
 • Posthumanizam (trans/post/meta-humanizam, post-priroda, ne-ljudske kulture i zajednice, religijski kontekst, antropocen)

Procedura prijavljivanja

Autori treba da koriste obrazac za podnošenje sažetka koji je dostupan ovde. Prijave se dostavljaju najkasnije do 15. oktobra 2022. godine na emerge@instifdt.bg.ac.rs, na engleskom jeziku i moraju da sadrže:

 • Naslov rada
 • Sažetak (ne duži od 500 reči)
 • 3–5 ključnih reči
 • Ime, trenutna pozicija, afilijacija, imejl adresa i kratka biografija (ne duža od 200 reči) svakog autora
 • Odabir onlajn ili fizičkog prisustva događaju

Naučni odbor konferencije će odabrati prezentere na osnovu relevantnosti pristiglih sažetaka za predložene teme. Odluka o prihvaćenim prijavama će biti saopštena najkasnije do 5. novembra 2022. godine. Trajanje prezentacija je ograničeno na 15 minuta. Svi prihvaćeni radovi će biti objavljeni u knjizi sažetaka, a odabrani radovi će biti razmatrani za objavu u celosti u zborniku radova. Za učešće u ovoj konferenciji kotizacija se ne naplaćuje. Učesnici sami snose troškove prevoza i smeštaja. Za učesnike kojima je potrebna finansijska pomoć biće obezbeđeno nekoliko stipendija za smeštaj. Navedite u prijavi ukoliko želite da se prijavite za ovu stipendiju.

Naučni odbor

Ljubiša Bojić, Institute for Philosophy and Social Theory, University of Belgrade, predsednik Naučnog odbora
Jelena Guga, Institute for Philosophy and Social Theory, University of Belgrade
Matteo Cinelli, Department of Environmental Sciences, Informatics and Statistics, University of Venice
Milad Mirbabaie, Faculty of Business Administration and Economics, Paderborn University
Čedomir Markov, Institute for Philosophy and Social Theory, University of Belgrade
Jörg Matthes, Department of Communication, University of Wien
Vera Mevorah, Institute for Philosophy and Social Theory, University of Belgrade
David Roden, Philosophy Department, Open University, UK
Claudia Roda, American University of Paris
Susan Perry, American University of Paris
Evi Sampanikou, Department of Cultural Technology and Communication, University of Aegean
Romina Surugiu, Faculty of Journalism and Communication Studies, University of Bucharest
Bojana Romić, Faculty of Culture and Society & School of Arts and Communication, Malmo University
Smiljana Antonijević, Illinois Institute of Technology in Chicago
Vladimir Cvetkovic, Institute for Philosophy and Social Theory, University of Belgrade
Simona Žikić, Institute for Philosophy and Social Theory, University of Belgrade, Faculty of Media and Communications, Singidunum University, Belgrade

Organizacioni odbor

Čedomir Markov, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu, predsednik Organizacionog odbora
Jelena Guga, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu
Vera Mevorah, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu
Ana Lipij, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu
Jörg Matthes, Department of Communication, University of Wien
Claudia Roda, American University of Paris
Susan Perry, American University of Paris
Ljubiša Bojić, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu
Simona Žikić, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu, Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum, Beograd
Jelena Novaković, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu

Za više informacije posetite https://emerge.ifdt.bg.ac.rs ili se obratite Čedomiru Markovu (cedomir.markov@instifdt.bg.ac.rs) ili Ani Lipij (ana.lipij@instifdt.bg.ac.rs).

Related post

Projekat Bio Awaking želi da pomogne u razvoju mreže bio-umetnika širom Evrope i podstakne kreiranje bio-art instalacija korišćenjem uzoraka iz...

Atinski festival digitalne umetnosti, prva i najveća međunarodna platforma za digitalnu umetnost u Grčkoj, otvoren je 16. maja ADAF 2024:...

Pozivamo vas da se prijavite za učešće u projektu FASIH (Future Art Science Industrial Heritage), međunarodnom interdisciplinarnom projektu, kofinansiranom kroz...

Bio Art Forum, koji će se održati od 16. do 18. maja u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu, okupiće umetnike,...

SR