Mogućnosti predela

Izložba Mogućnosti predela, koja je deo art+science programa Centra za promociju nauke u 2023. godini, otvara se 5. oktobra u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda

Centar za promociju nauke, osmu godinu zaredom, organizuje manifestaciju art+science. Kroz izložbu „Mogućnosti predela“ i brojne prateće programe, od 5. oktobra do 11. novembra, u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, nastavljamo brojne aktivnosti koje istražuju dinamični međuprostor nauke i umetnosti i komuniciraju naučne i tehnološke teme i njihov uticaj na društvo i životnu sredinu.

Centralno mesto na izložbi ima rad Puna crta prekinuta crta: Budućnost liminalnih predela, autorskog tima koji čine Milena Putnik, Nemanja Lađić, Suzana Gavrilović i Milovan Milenković.
Ovaj rad izabran je jednoglasnom odlukom žirija na Otvorenom pozivu Promene pokreću promene za produkciju u okviru ovogodišnjeg art+science programa Centra za promociju nauke. Na Poziv je, inače, odgovorilo oko 220 umetnika i istraživača sa ukupno 81 projektnom prijavom. Autorke i autori odabranog predloga radili su od marta do septembra 2023. godine na razvoju i produkciji umetničkog rada zajedno sa brojnim saradnicama i saradnicima i timom Centra za promociju nauke.

Emanuel-Gollob-disarming

Odabrani projekat u fokus stavlja pejzaž kao mesto koje formiraju prirodni procesi i delovanje čoveka, a kroz istraživački proces stičemo uvid u trenutno stanje određenog pejzaža i njegovu moguću transformaciju: na primeru dva narušena predela u neposrednoj blizini Beograda, površinskih kopova uglja i planine oštećene kamenolomima, autori istražuju dinamiku i oblike vizuelnog uticaja eksploatacije.

Radovi u galeriji Podroom otkrivaju narative i obrasce slojevitih interakcija svih elemenata koji čine jedan predeo. Kroz umetničke prakse, istraživanja specifična za lokaciju, društvenu akciju i ekološke metodološke pristupe, autori nastoje da razotkriju višeslojno znanje ugrađeno u naše neposredno okruženje. Tako dobijeno znanje omogućava bolje razumevanje predela i uspostavljanje ravnoteže između ljudskih potreba i mogućnosti mesta. Kroz šest istraživačkih umetničkih radova na izložbi „Mogućnosti predela“ kretanjem kroz dinamična mesta znanja i mogućnosti razmatramo izbore za budućnost, poštujući još više finu ravnotežu između prirode, predela i znanja.

Nemanja Lađić – Puna crta prekinuta crta_ Budućnost liminalnih predela

Na izložbi su predstavljeni video-radovi disarming Emanuela Goloba (Emanuel Gollob), Učenje iz zajedničkog dobra Stefana Laksnesa (Stefan Laxness), filmski esej Scene ekstrakcije umetnice Sanaz Sohrabi, slike iz serije Fallout umetnice Ive Kuzmanović i performans (prilično frendli, ali ne i previše)_drAIg Dražena Horvatića i Đorđa Živadinovića Grgura.

Izložbu prati i preko deset pratećih programa – od performativnih vođenja kroz izložbu, preko razgovora, panel-diskusija, gostovanja stranih autora do organizovane posete površinskim kopovima lignita Kolubara. Deo ovogodišnjeg programa je i izložba Neka druga mesta u Muzeju primenjene umetnosti, kustoski projekat Ivana Šukovića, koji spaja pet umetnika i istraživače sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI).

Iva-Kuzmanovic-Crossroads

Related post

U ovoj vesti prenosimo vam obaveštenje o dosadašnjem radu Centra za popularizaciju i promociju znanosti pri Sveučilištu u Rijeci, partneru...

Institut za pejzažne i urbanističke studije na ETH Cirih najavljuje osnivanje radne grupe Restauracija predela kroz komunalno udruživanje 2024, otvorene...

„Ako je nauka tu da nam pruži podatke, ponudi svoje predikcije i uputi na moguća rešenja, ma kako kompleksna ili...

U petak, 10. novembra, u 18 časova, održava se završni događaj art+science manifestacije u 2023. godini. Izložba „Mogućnosti predela“ u galeriji Podroom KCB-a završiće se...

SR