Najava art+science aktivnosti u 2023.

Drage saradnice i dragi saradnici,

Hvala što nas već nekoliko godina pratite kroz priče u kojima se sreću nauka i umetnost. Uz vašu podršku, prethodnih godina razvijali smo radove, organizovali izložbe, učili i sticali iskustvo u ovoj oblasti. U 2023. godini pripremamo nove sadržaje i želimo da vas inspirišemo da nam se ponovo pridružite, jer su nam razmene sa vama dragocene.


Centar za promociju nauke u 2023. nastavlja da organizuje brojne aktivnosti koje povezuju nauku i umetnost i koje komuniciraju naučne i tehnološke teme i njihov uticaj na društvo i životnu sredinu. Kroz saradnju umetnosti i nauke stičemo uvid i predstavljamo vrednosti i znanja koja nastaju kao rezultat ovakvog pristupa. Kulminacija ovihaktivnosti u 2023. godini biće osma art+science manifestacija. Ona će se održati krajem septembra i tokom oktobra u Beogradu.

Najava art+science aktivnosti u 2023.

Centar za promociju nauke objaviće poziv za predloge umetničko-istraživačkih projekata u januaru 2023. godine. Autorke i autori će raditi na razvoju i produkciji umetničkog rada zajedno sa saradnicama i saradnicima i timom Centra za promociju nauke, od marta do septembra 2023. godine. Odabrani rad biće predstavljen na art+science izložbi u oktobru, u Beogradu.

Fokus programa biće istraživanje efekta propagacije promena kroz različite oblasti.

U istoriji nauke često nalazimo primere naglih i revolucionarnih promena u razumevanju sveta. Razvoj Kopernikovog heliocentričnog sistema promenio je dotad vladajuću teoriju da Sunce kruži oko Zemlje. Zahvaljujući Ajnštajnovoj teoriji relativnosti promenjeno je shvatanje prostora i vremena, ne samo u fizici, već i mnogo šire.

U početku ove promene primećujemo kao devijacije, anomalije ili određeni problem. Vremenom, broj i efekat tih anomalija postaje sve veći, i dolazi do krize ustaljenih veza u sistemu važeće naučne teorije. U ovoj fazi više nema povratka nazad i uspostavlja se novo stabilno stanje. Događa se promena. Tomas Kun je to nazvao promenom paradigme (paradigm shift).

Pozivamo vas da zamislite, opišete ili kritički sagledate promene koje imaju efekat talasa i koje se prelivaju iz jedne oblasti u drugu, da približite publici veze velikih promena u nauci, društvu, kulturi, tehnologiji, životnoj sredini, identitetima, vrednostima, i znanju.

Poziv će biti otvoren polovinom januara 2023. godine za sve aktere kojima je tema promena važna i podsticajna. Saradnja je jedan od osnovnih kriterijuma art+science programa, te bismo voleli da se na otvoreni poziv prijave autorski timovi, ali su dobrodošli i predlozi pojedinačnih autorki i autora.

foto: Vladimir Janić
EkOtisak radionica, art+science 2022

Očekuje se da predlozi projekata odgovore na temu poziva, a mogu biti predstavljeni kroz najrazličitije formate i pristupe.

Krajem februara žiri će odabrati predloge koji će ući u uži izbor. Objavljivanje konačnih rezultata Otvorenog poziva očekuje se u prvoj polovini marta 2023. Budžet za projekat će uključivati autorske honorare, produkciju, promociju i izlaganje rada na art+science izložbi u 2023. godini.

Projekat će biti razvijen u saradnji sa timom CPN-a, autorke i autori će kritički istraživati temu, raditi na razvoju inicijalne ideje i produkciji umetničkog rada. Proces izrade pobedničkog rada uključuje i prateće događaje, kao što su radionice, panel-diskusije, posete naučnim i kulturnim institucijama i organizacijama. Rezultat ovog poziva biće deo art+science izložbe tokom septembra i oktobra.

Na ovom linku možete pogledati radove koji su nastali prethodnih godina u okviru CPN art+science programa.

art+science programu Centra za promociju nauke

Centar za promociju nauke počeo je da inicira, razvija i pruža podršku različitim aktivnostima koje spajaju umetnost i nauku još 2014. godine kroz svoje učešće u globalnom projektu Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art and Science Network). Kao član mreže, Centar je doprineo oblikovanju prve održive, žive mreže, koja može da okupi i podrži saradnju kreativnih umova koji dolaze iz sfera umetnosti i nauke.

Kroz ovaj projekat pokrenuta je godišnja manifestacija art+science, koja se u kontinuitetu održava od 2016. godine, i koja je zadržala međunarodni karakter.

AI/VI, art+science 2022

Šta ćemo još raditi tokom 2023. godine?

Želimo da vas upoznamo sa projektima koji će biti aktuelni tokom naredne godine. Neke od aktivnosti u okviru ovih projekata biće deo art+science programa CPN-a.

Evropski digitalni dogovor (A European Digital Deal)

Projekat Evropski digitalni dogovor (EUDigitalDeal) istražuje kako ubrzani procesi digitalne transformacije i uspon najsavremenijih tehnologija, kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje, blokčejn i algoritamska obrada podataka direktno utiču na evropske demokratske vrednosti i integritet naših demokratskih sistema. Mreža evropskih i globalnih partnera koju čine akteri iz kulturnog sektora, umetnici, kreativci, istraživači, naučne institucije i predstavnici javnog sektora okupljaju se da istraže kako umetničke perspektive mogu delovati kao katalizatori za održive inovacije. Od 1. januara 2023. godine, pa tokom sledeće tri godine, ovim pitanjima će se baviti konzorcijum od 13 partnera pod rukovodstvom Ars elektronike iz Linca, Austrija.

Climateurope2

Projekat Climateurope2 bavi se klimatskim servisima koji nam omogućavaju da klimatske podatke koristimo za informisano donošenje odluka kako bismo smanjili određene rizike i iskoristili mogućnosti za bolju adaptaciju na klimatske promene. Aktivnosti Centra u ovom projektu uključuju javne programe posvećene klimatskim istraživanjima u 10 zemalja Jugoistočne Evrope. U okviru projekta će biti prikazani i umetničko-naučni, interdisciplinarni projekti kreirani kroz javne pozive za saradnju umetnika i naučnika uz korišćenje klimatskih servisa. Prvi od ovih poziva biće otvoren tokom septembra 2023. godine.

Evropska noć istraživača – ReFocuS Art

Ove godine Evropska noć istraživača, inspirisana konceptom ulične umetnosti, omogućiće umetnicima i istraživačima da kroz javne prostore dopru do mnogo šire publike nego što im to dozvoljavaju laboratorije i ateljei. Aktivnosti će se odvijati u 13 gradova na 46 različitih pozornica širom Srbije, uključujući gradske trgove, ulice, istraživačke institute, muzeje, gradske parkove i biblioteke. Centralni događaj Evropske noći istraživača će se u 2023. godini održati u petak, 29. septembra, kako u Srbiji tako i širom Evrope.

foto: Marko Risović
Evropska noć istraživača 2019

Related post

Projekat Bio Awaking želi da pomogne u razvoju mreže bio-umetnika širom Evrope i podstakne kreiranje bio-art instalacija korišćenjem uzoraka iz...

Atinski festival digitalne umetnosti, prva i najveća međunarodna platforma za digitalnu umetnost u Grčkoj, otvoren je 16. maja ADAF 2024:...

Pozivamo vas da se prijavite za učešće u projektu FASIH (Future Art Science Industrial Heritage), međunarodnom interdisciplinarnom projektu, kofinansiranom kroz...

Bio Art Forum, koji će se održati od 16. do 18. maja u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu, okupiće umetnike,...

SR