Oliver Resler: Barikadiranje ledenih ploča

Austrijski umetnik, reditelj i ekološki aktivista Oliver Resler se skoro dvadeset godina bavi pitanjima klimatske krize i klimatske pravde.

Prošlog meseca zatvorena je velika izložba Olivera Reslera u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu. Austrijski umetnik, reditelj i ekološki aktivista Oliver Resler se skoro dvadeset godina bavi pitanjima klimatske krize i klimatske pravde. Njegove umetničke instalacije, intervencije u javnom prostoru i filmovi pokreću pitanja koja se odnose na ekonomiju, demokratiju, globalno zagrevanje, oblike otpora i alternativni način života. 

“How is the Air up There?”, digitalni print, 59,5 x 84,4 cm, 2018 – www.ressler.at

„Barikadiranje ledenih ploča“, u izvedbi kustoskinje Leile Topić, prva je samostalna izložba ovog umetnika u Zagrebu i obuhvata radove posvećene klimatskom slomu. Kroz 59 izloženih radova umetnik istražuje klimatsku krizu, pokret za klimatsku pravdu, kao i povezanost tog pokreta i umetnosti. Pokrivajući period Reslerovog stvaralaštva od 1994. do 2021, izložba uključuje video-radove, fotografije, trokanalnu instalaciju sa zvukom, skulpture, transparente i crteže. Naslov izložbe upućuje na razmere izazova sa kojim se suočava pokret za klimatsku pravdu. Barikadirati ledene ploče dok se fizički tope nemoguće je, no pokret pokušava da postigne nešto bez presedana što govori o ozbiljnosti situacije i klimatske krize koja našu planetu gura u propast. 

“Carbon and Captivity”, still – www.ressler.at

Oliver Resler je dobro poznat i beogradskoj publici. Tokom januara i februara 2020. godine, u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograd, održana je izložba „Okupljanje oko olupine“, gde su prikazani radovi ovog autora koji se bave globalnim zagrevanjem. Kustos izložbe bio je Dejan Vasić. 

“The economy is wounded – let it die!”, digitalni print, 2016 (detail) – www.ressler.at

Oliver Resler se kroz svoje video-radove fokusira na uspešne oblike masovne građanske neposlušnosti prikazujući direktne akcije pokreta za klimatsku pravdu, spajajući različite kontekste, situacije i ljude. Filmovi ovog autora pokazuju kako se protestima, ali i alternativnim načinom života i organizovanja, može suprotstaviti aktivnostima korporacija i vlada koje su pogubne po klimu.

Više o autoru www.ressler.at

Related post

U ovoj vesti prenosimo vam obaveštenje o dosadašnjem radu Centra za popularizaciju i promociju znanosti pri Sveučilištu u Rijeci, partneru...

Institut za pejzažne i urbanističke studije na ETH Cirih najavljuje osnivanje radne grupe Restauracija predela kroz komunalno udruživanje 2024, otvorene...

„Ako je nauka tu da nam pruži podatke, ponudi svoje predikcije i uputi na moguća rešenja, ma kako kompleksna ili...

U petak, 10. novembra, u 18 časova, održava se završni događaj art+science manifestacije u 2023. godini. Izložba „Mogućnosti predela“ u galeriji Podroom KCB-a završiće se...

SR