OTVORENA IZLOŽBA PRIRODA BUDUĆNOSTI U REKTORATU UNIVERZITETA U NOVOM SADU

U Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, sinoć je otvorena izložba Centra za promociju nauke posvećena klimatskim promenama i ekološkom otisku.

Vladimir Janić

Izložba, koju Centar za promociju nauke realizuje sa svojim novosadskim partnerima i uz podršku Fondacije Novi Sad 2022, otvorena je do 7. avgusta u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, svakim danom od 16 do 21 časa. Postavka Priroda budućnosti kroz spoj umetnosti i nauke tumači brojne teme i izazove u kontekstu klimatskih promena i u okviru projekta EkOtisak.


Posetioce očekuju radovi tri interdisciplinarna tima iz Srbije, koji su realizovani u produkciji CPN-a, kao i tri rada inostranih umetnika. Oni predstavljaju različite poglede na teme klimatskih promena, zagađenja i uticaja na životnu sredinu koristeći savremene umetničke prakse i relevantna naučna znanja i metode, i deo su sedmog izdanja programa art+science.

Centralni motiv postavke fokusiran je na razumevanje našeg kompleksnog odnosa prema otpadu i zagađenju, i njihovom uticaju i posledicama na okolinu. Moguće odgovore društva i pojedinaca na zahtevna pitanja koja se tiču različitih disciplina poput biologije, ekonomije, politike, medicine i kulture, nude radovi koji su nastali nakon dugotrajnih, interdisciplinarnih istraživanja i saradnji.

Vladimir Janić


Radovi u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu bave se raznovrsnim temama: Na koji način Džef Bezos eksploatiše korisnike Amazona, i koliki je ekološki otisak prilikom kupovine samo jedne knjige na sajtu amazon.com? Kako izgleda nova perspektiva prostora i vremena u svesti savremenog čoveka? Koliko brinemo o zagađenju reka na čijim obalama živimo i vazduha koji udišemo?

Na otvaranju izložbe „Priroda budućnosti“, Dobrivoje Lale Erić, selektor ovogodišnjeg art+science programa, izjavio je: „Klimatska kriza je duboka i sveprožimajuća. Kakve su nam alternative? Iako trenutna predviđanja ne deluju ohrabrujuće, još uvek postoji mogućnost izbora. U tu svrhu je Centar za promociju nauke, sa svojim novosadskim partnerima i uz podršku Fondacije Novi Sad 2022, uspostavio projekat EkOtisak, kao interdisciplinarni prostor posvećen naučnim, umetničkim i obrazovnim praksama i znanjima, a izložba ‘Priroda budućnosti’ je deo naših nastojanja da se suočimo i borimo sa aktuelnim klimatskim okolnostima i ukazujemo na mnoštvo tema koje ih prate .“

Vladimir Janić


„Centar za promociju nauke podstiče građane da učestvuju u naučnim istraživanjima, što je slučaj i sa projektom EkOtisak”, istakao je dr Marko Krstić, v.d. direktora CPN-a. „Direktno uključivanje građana u nešto što zovemo građanska naučna istraživanja za cilj ima podizanje svesti o životno važnim temama, kao što su zagađenje životne sredine ili adaptacija na klimatske promene.”


Izložba Priroda budućnosti i program na Štrandu osmišljeni su kao odgovor na globalnu i lokalnu potrebu za klimatskom pismenošću, kao setom neophodnih znanja i veština za razumevanje fenomena klimatskih promena, manifestacija koje ih prate i mogućih mera prilagođavanja ili izbegavanja posledica.

Prateći programi

Izložbeni programi u Novom Sadu nude obilje paralelnih dešavanja namenjenih različitim generacijama. Do sredine avgusta biće organizovani letnji Dečji naučni kamp (DNK), EkoPunkt postavke, vođene ture, Naučni kafe, radionica o energetskoj tranziciji i završni panel – razgovor o rezultatima i budućnosti projekta EkOtisak.

Related post

Projekat Bio Awaking želi da pomogne u razvoju mreže bio-umetnika širom Evrope i podstakne kreiranje bio-art instalacija korišćenjem uzoraka iz...

Atinski festival digitalne umetnosti, prva i najveća međunarodna platforma za digitalnu umetnost u Grčkoj, otvoren je 16. maja ADAF 2024:...

Pozivamo vas da se prijavite za učešće u projektu FASIH (Future Art Science Industrial Heritage), međunarodnom interdisciplinarnom projektu, kofinansiranom kroz...

Bio Art Forum, koji će se održati od 16. do 18. maja u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu, okupiće umetnike,...

SR