Prateći program izložbe Ogledi o nuli

U okviru izložbe Ogledi o nuli autorke Katarine Petrović, 1. jula održan je prateći program „Na pragu nevidljivog“, u Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari.

U ovom zanimljivom ambijentu organizovan je razgovor o praksama u oblasti prepleta umetnosti i nauke, koji predstavlja novo polje zajedničkih propitivanja i kolaboracija umetnika i naučnika. Kao predstavnik institucije koja već sedam godina organizuje i podržava kolaboracije u art+science oblasti, u ovom razgovoru je učestvovao i dr Petar Laušević, koordinator art+science programa Centra za promociju nauke.

Pored njega, u razgovoru su učestvovali i Nenad Milovanović (astrofizičar, Astronomska opservatorija), Majda Smole (astrofizičarka, Astronomska opservatorija), umetnici Katarina Petrović i Hrvoje Hiršl, a razgovor je moderirao Vladimir Bjeličić (kustos, Kulturni centar Beograda). Vođa ture kroz kompleks Astronomske opservatorije bila je Vesna Mijatović (kustoskinja, Astronomska opservatorija). 

Nakon razgovora o eksperimentalnim umetničkim praksama na međi nauke i umetnosti, u zgradi Velikog refraktora Astronomske opservatorije u Beogradu izvedeni su performansi Katarine Petrović i Hrvoja Hiršla.

Izložba Ogledi o nuli u Galeriji Podroom KCB-a i prateći program realizuju se uz podršku Kulturnog centra Beograda, Ministarstva Kulture Republike Srbije, Mangelos nagrade, Astronomske opservatorije Beograd i Centra za promociju nauke – platforme art+science Centra za promociju nauke u okviru projekta Programa Kreativna Evropa – EU Digital Deal.

Related post

U ovoj vesti prenosimo vam obaveštenje o dosadašnjem radu Centra za popularizaciju i promociju znanosti pri Sveučilištu u Rijeci, partneru...

Institut za pejzažne i urbanističke studije na ETH Cirih najavljuje osnivanje radne grupe Restauracija predela kroz komunalno udruživanje 2024, otvorene...

„Ako je nauka tu da nam pruži podatke, ponudi svoje predikcije i uputi na moguća rešenja, ma kako kompleksna ili...

U petak, 10. novembra, u 18 časova, održava se završni događaj art+science manifestacije u 2023. godini. Izložba „Mogućnosti predela“ u galeriji Podroom KCB-a završiće se...

SR