PRIRODA BUDUĆNOSTI U NOVOM SADU

U Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, Centar za promociju nauke organizuje izložbu u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu i program na Štrandu u okviru sedmog izdanja manifestacije art+science

Završnica projekta EkOtisak, koji Centar za promociju nauke realizuje sa svojim novosadskim partnerima i uz podršku Fondacije Novi Sad 2022, biće obeležena izložbom sa selekcijom radova koji kroz spoj umetnosti i nauke tumače brojne teme i izazove u kontekstu klimatskih promena.

ložba Priroda budućnosti u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu
20. jul – 7. avgust 2022.
(16-21 čas)

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, od 20. jula do 7. avgusta, održava se izložba Priroda budućnosti. Ova izložba predstaviće radove tri interdisciplinarna tima iz Srbije, koji su realizovani u produkciji CPN-a, kao i tri rada inostranih umetnika. Radovi predstavljaju različite poglede na teme klimatskih promena, zagađenja i uticaja na životnu sredinu koristeći savremene umetničke prakse i relevantna naučna znanja i metode, i deo su sedmog izdanja programa art+science.

Glavni motiv čitave postavke je razumevanje našeg kompleksnog odnosa prema otpadu, zagađenju i njihovim posledicama na okolinu, nudeći mogući odgovor društva i pojedinaca na zahtevna pitanja koja se tiču različitih disciplina poput biologije, ekonomije, politike, medicine i kulture.

Program na Štrandu – Paviljon „Dunavsko more“
22. jul – 31. jul 2022.
(16-21 čas)

U petak, 22. jula, na Štrandu u Novom Sadu otvara se desetodnevni program pod okriljem Fondacije Novi Sad 2022, na kome Centar za promociju nauke predstavlja dve celine koji spajaju umetnost i nauku: Klimatsku kapsulu i Ekotopije.

Klimatska kapsula


Kroz pogled na distopičnu scenu iz 2057. godine postavljeno u namenski kreiranom mobilnom prostoru, posetioci se susreću sa narativom koji pokreće subjektivni doživljaj najavljene budućnosti i suočavaju sa posledicama klimatskih promena. Ova naučno-umetnička platforma je direktan poziv na klimatsku akciju svih građana i građanki, i podseća nas na ličnu odgovornost svakog od nas.

Ekotopije

Projekat Ekotopije realizovala je grupa mladih autorki kroz a+s+cpn selekciju i pod mentorstvom Katedre za nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu. Ovaj rad predstavlja ambijentalnu instalaciju osmišljenu kao taktilno i senzorno iskustvo koje nas suočava sa mnoštvom pitanja, novih pogleda, postojećim znanjima i mogućnostima kada je reč o klimatskim promenama.
Izložba Priroda budućnosti i program na Štrandu osmišljeni su kao odgovor na globalnu i lokalnu potrebu za klimatskom pismenošću, kao setom neophodnih znanja i veština za razumevanje fenomena klimatskih promena, manifestacija koje ih prate i mogućih mera prilagođavanja ili izbegavanja posledica.

Prateći programi

Izložbeni programi u Novom Sadu nude obilje paralelnih dešavanja namenjenih različitim generacijama. Do sredine avgusta biće organizovani letnji Dečji naučni kamp (DNK), EkoPunkt postavke, vođene ture, Naučni kafe, radionica o energetskoj tranziciji i završni panel – razgovor o rezultatima i budućnosti projekta EkOtisak.

Related post

U ovoj vesti prenosimo vam obaveštenje o dosadašnjem radu Centra za popularizaciju i promociju znanosti pri Sveučilištu u Rijeci, partneru...

Institut za pejzažne i urbanističke studije na ETH Cirih najavljuje osnivanje radne grupe Restauracija predela kroz komunalno udruživanje 2024, otvorene...

„Ako je nauka tu da nam pruži podatke, ponudi svoje predikcije i uputi na moguća rešenja, ma kako kompleksna ili...

U petak, 10. novembra, u 18 časova, održava se završni događaj art+science manifestacije u 2023. godini. Izložba „Mogućnosti predela“ u galeriji Podroom KCB-a završiće se...

SR