Rezidencija za umetnike ‘Spajanje umova’

Velkom centar za etiku i humanističke nauke (WEH) traži umetnički kolektiv ili pojedinačnog umetnika sa iskustvom koji bi u saradnji sa istraživačima radio na participativnoj izložbi/instalaciji u okviru rezidencije nainspirativnom projektu pod nazivom Spajanje umova.

 Period angažovanja – od oktobra 2022. do proleća 2023., u proseku 3 dana mesečno; priprema izložbe zaproleće 2023. može zahtevati dodatne dane za izradu i postavljanje.

 Naknada – £4000

 Rok za prijavu – petak, 26. avgust 2022.

Pozadina projekta

Vellkom centar za etiku i humanističke nauke, u saradnji sa timom za neuronauku, etiku i društvo na Odseku za psihijatriju na Univerzitetu u Oksfordu i Oksfordskim Uehiro centrom za praktičnu etiku, istražuje kako nove i razvojne tehnologije za kolektivno razmišljanje, percepciju i donošenje odluka dovodi u pitanje široko prihvaćene predstave o tome šta podrazumeva individualna i kolektivna akcija.

Istraživački tim Rethinking Collective Minds ima za cilj da istraži kako nove konstelacije prirodne i veštačke inteligencije zahtevaju od nas da preispitamo svoje koncepcije kolektivnih entiteta i etiku koja ih prati.

Pitanja kojima se bave su: šta za kolektivni um znači da ima identitet; šta biva sa individuom u sve povezanijem svetu; kako možemo razumeti moralno delovanje kolektivnog uma; šta za sobom povlači narušavanje zajedničkih stavova na razliku između pojedinca i kolektiva?

Kome je rezidencija namenjena?

Istraživački tim Collective Minds traži iskusni umetnički kolektiv ili pojedinačnog umetnika ya rad na projektu od oktobra 2022. Reyidencija bi podrazumevala učestale sastanke sa timom; pohađanje seminara; odgovarajući vid komunikacije i saradnje kroz svoju umetničku praksu; i do proleća 2023. Kreiranje radova za izložbu/događaj „Merging Minds“ kako bi se šira javnost uključila u diskusiju na ovu temu. Ovu izložbu će pratiti međunarodna akademska radionica na ovu temu, koja će okupiti stručnjake iz celog sveta, i biće organizovana u Oksfordu.

Nakon formiranja umetničko-naučnog tima takođe će biti prilike za saradnju sa operativnim timom WEH-a na širim aspektima izložbe i budućim aktivnostima u okviru projekta kao umetnik ili kolektivni kreveti u projektu.

Poziv je posebno namenjen stručnjacima za interaktivne radove i instalacije, ali su dobrodošle sve prijave bez obzira na disciplinu ili medij, potreban je samo prikazati kapacitet da se reaguje, provocira i generiše kvalitetan i uzbudljiv odgovor na centralne istraživačke teme.

Da biste se prijavili, potrebno je da imate više godina iskustva u radu u svojoj oblasti i da ste uspešno nagrađeni sa iskustvom rada po porudžbini ili na sličnim rezidencijama.

Za detaljnije informacije o temi i pozadini projekta možete preuzeti info paket ovde. 

Link za više informacija o WEH.

Kako se prijaviti?

Molimo pošaljite biografiju, portfolio relevantnih radova i kratko motivaciono pismo (maksimalno 1 stranica A4 formata) ili 5-minutni audio fajl/video o sebi koji ističe:

 Šta vas zanima u vezi sa projektom i vaše prethodno relevantno iskustvo

 U kojim medijima vam je prijatno da radite i kako biste pristupili izložbi za ovaj projekat

 Kako zamišljate saradnju sa timom istraživača u periodu od približno 9 meseci

Navedenu dokumentaciju potrebno je na adresu veh@bdi.ok.ac.uk do petka, 26. avgusta 2022. godine.

Related post

U sklopu projekta Climateurope2, Centar za promociju nauke započinje putujuću klimatsku akciju – Roadshow, koja će kroz umetnost i nauku...

Klimatska akcija kroz poeziju i fotografiju Vreme u kome živimo neumitno je donelo znanje o klimatskim promenama: činjenice su svuda...

Centar za promociju nauke i Muzej nauke i tehnike pozivaju sve zainteresovane za industrijsko nasleđe, nove multimedijalne tehnologije, interdisciplinarna istraživanja...

U okviru projekta BioAwaking, biće organizovana prva onlajn radionica posvećena izučavanju jedne od najzanimljivijih vrsta umetnosti. Zamišljena kroz „uradi sam“...

SR