Šesto izdanje manifestacije art+science

Šesto izdanje art+science programa Centra za promociju nauke, pod sloganom „Svetovi veštačke inteligencije“, održano je od 23. septembra do 23. oktobra, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, galeriji Instituta Servantes i Naučnom klubu Centra za promociju nauke.

Manifestacija art+science tokom septembra i oktobra publici u Beogradu predstavila je 13 radova nastalih kroz interdisciplinarnu saradnju umetnika, naučnika i drugih aktera, koji osvetljavaju i preispituju neke od najvažnijih tema današnjice kroz prizmu veštačke inteligencije. Ovogodišnji program pod sloganom „Svetovi veštačke inteligencije“ zasnovan je na kritičkom i kreativnom sagledavanju, čitanju i tumačenju vrednosti, sistema i mogućnosti veštačke inteligencije, dok je tematski okvir kontekstualizovan u radovima umetnika koji dolaze iz Danske, Španije, Austrije, Nemačke, Belgije, Francuske, Velike Britanije i SAD.

Kao i svake godine na manifestaciji je predstavljen pobednički rad nacionalne selekcije. U 2021. godini ovo je rad BINEMA, dugoročni projekat koreografa Marka Milića, kroz koji se savremeni ples proučava u naučnom kontekstu. Rad je razvijen u saradnji sa naučnim mentorima iz projekta Clean Cadet, finansiranog kroz prvi program za veštačku inteligenciju Fonda za nauku, dr Jelenom Slivkom i dr Nikolom Luburićem, sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Ovaj plesni performans izveden je dva puta tokom trajanja manifestacije.

Pored pobedničkog rada nacionalne AI Lab selekcije, predstavljena su još dva projekta u produkciji CPN-a, Anatomija Fatberga i Woodiana.today. Ova jedinstvena naučno-umetnička istraživanja interdisciplinarnih timova koje čine umetnici i istraživači iz oblasti mašinskog učenja i zaštite životne sredine, obrađuju temu zagađenja Dunava i doprinosa koji svi mi, kao pojedinci, (ne)svesno činimo svojim svakodnevnim postupcima. Rad woodiana.today je interaktivni sajt u vidu eksperimentalnog prognoznog servisa koji nudi posetiocima odgovore na pitanja o budućnosti Dunava kroz niz spekulativnih fabulacija. Ovaj rad koristi AI tehnologiju za predviđanje koncentracije zagađujućih materija u površinskim vodama, na osnovu velike baze podataka koju su autorke prikupile od naučnih i drugih institucija koje prate stanje Dunava.

Rad SKEENS španske umetnice Elise Kveste bio je predstavljen na dve lokacije Galeriji Instituta Servantes i Muzeju nauke i tehnike. Ovaj rad istražuje digitalne otiske iz perspektive pamćenja, konačnosti i afekta.

Kroz niz susrete umetnika, istraživača, filozofa i drugih stvaralaca koji razvijaju sisteme veštačke inteligencije ili koji ih tumače i predstavljaju kroz svoje autentične poetike, pristupe i naučne radove, serija AI razgovora ponudila je jedinstveni uvid u teorijsku pozadinu art+science praksi, kao i predstavljenih sadržaja izložbe Svetovi veštačke inteligencije. U okviru obrazovnih programa ovogodišnje manifestacije art+science sprovedena je i posebna laboratorija namenjena đacima srednjih škola u Srbiji pod nazivom makers lab. Naučno-umetnički radovi koje su mladi napravili u Mejkers spejsu CPN-a i izložili na kraju programa iznenadili su i svojom kompleksnošću i kvalitetom. 

Centar za promociju nauke i ove godine je učestvovao na Ars elektronika festivalu kroz Beogradski vrt. Ars elektronika je kroz Keplerove vrtove bio festival globalnog umrežavanja podržan od strane 86 udruženih partnera. Kroz umrežavanje i deljenje ovi vrtovi su mesta ideja, inspiracije, uzora i impulsa koja pokreću na razmišljanje.

Related post

U želji da mladima omogući da otkriju magični svet koji se krije na preseku nauke i umetnosti, Evropska laboratorija za...

Otvoren je poziv za finansiranje projekata u okviru evropskog projekta MUSAE – Bringing together artists and companies to address future...

NLB MUZA, program kulturnog nasleđa, koji obuhvata muzej i galeriju, raspisuje međunarodni javni poziv mladim umetnicima iz Jugoistočne Evrope da...

Centar za promociju nauke i Muzej nauke i tehnike pozivaju sve zainteresovane za industrijsko nasleđe, nove multimedijalne tehnologije, interdisciplinarna istraživanja...

SR