Skeens | Eliza Kvesta

Skeens je posvećen asemblažima fizičkih tela i mnogobrojnim digitalnim ekstenzijama koje formiraju većinu savremenih identiteta.
S obzirom na njihovu kompleksnost i delimičnu vidljivost, a suprotno od strategija o dezinformacijama, komoditizaciji i otuđivanju koju promovišu korporacije masovnih medija, Skeens nudi alternativne veze bazirane na sećanju, konačnosti i naklonosti. Obraća pažnju na subjektivne i emocionalne vrednosti digitalnih identiteta tražeći formule koje bi mogle da dozvole korisnicima da budu prisutni na društvenim medijima sa više kritičnosti i kompromisa.

U pokušaju da nađe odgovore, Eliza je započela proces seciranja i reaproprijacije sopstvenog digitalnog identiteta putem materijalizacije malog dela svog digitalnog otiska: poslednjih deset godina svog Fejsbuk profila. U tu svrhu, iskoristila je materijale, veštine i simbole tekstilne tradicije (prirodno povezane sa izražavanjem identiteta, ali takođe duboko upletene u poreklo kompjutacije) kako bi pod sopstvenim korisničkim imenom kreirala seriju dela koja čine različite delove skupa podataka arhiviranog na najraširenijoj društvenoj mreži.

Skeens je pobednički projekat jedanaestog poziva produkcionog programa LABjoven_Los Bragales. Proizveden je u umetničkom centru LABoral Centro de Arte y Creación Industrial, uz podršku Colección de Arte Contemporáneo los Bragales i Kneževine Asturije (Hihon, 2019).

Eliza Kvesta se bavi pitanjima integracije tehnologije u okvirima društva i prirode. Bavi se temama poput vrednosti podataka, informacionih infrastruktura i figurom dijagrama kao alatom za spekulisanje i generisanje znanja. Uvek na raskrsnici umetnosti, dizajna, nauke i digitalnih kultura, učestvovala je u različitim društvenim projektima i sarađivala sa javnim i nezavisnim umetničkim inicijativama, uključujući Sajens geleri Dablin, Umetnički centar LABoral, festival Tentakular, Medijalab Prado u Madridu i festival Madatak.

Related post

Projekat Bio Awaking želi da pomogne u razvoju mreže bio-umetnika širom Evrope i podstakne kreiranje bio-art instalacija korišćenjem uzoraka iz...

Atinski festival digitalne umetnosti, prva i najveća međunarodna platforma za digitalnu umetnost u Grčkoj, otvoren je 16. maja ADAF 2024:...

Pozivamo vas da se prijavite za učešće u projektu FASIH (Future Art Science Industrial Heritage), međunarodnom interdisciplinarnom projektu, kofinansiranom kroz...

Bio Art Forum, koji će se održati od 16. do 18. maja u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu, okupiće umetnike,...

SR