Uvid u budućnost: Veštačka inteligencija

Veštačka inteligencija (AI) već utiče na naš svakodnevni život: bilo da je reč o personalizovanim marketinškim kampanjama, bezbednosnim tehnologijama, medicinskoj dijagnostici ili samostalnim vozilima. Veštačka inteligencija se čak koristi za stvaranje umetničkih dela, kao što su slike i muzičke kompozicije.

Credit: Ars Electronica / Robert Bauernhansl

Ali šta se tačno krije iza ove popularne sintagme „veštačka inteligencija“?

Cilj ovog onlajn programa je da pruži fundamentalno razumevanje veštačke inteligencije i stvori svest o značaju ove teme.

Oslanjajući se na aktuelnu izložbu „Razumevanje veštačke inteligencije“ u Ars Electronica centru, program pruža uvid u suštinske tehničke aspekte veštačke inteligencije: Kako je strukturiran sistem veštačke inteligencije? Kako mašine uče i kakva je uloga ljudi u tom procesu edukacije? Kako mašine i njihovi senzori percipiraju svet u poređenju sa ljudskom percepcijom? Takođe, učesnici će se upoznati sa primerima aktuelne praktične primene veštačke inteligencije u različitim oblastima. Pored toga, veštačka inteligencija će biti analizirana i sa kritičke strane – naime, ispitivaće se mogući efekti iskrivljenih skupova podataka.

Nakon ovog programa, učesnici će otići sa širokim spektrom osnovih informacija koje će im pomoći da se snađu u ovom složenom polju veštačke inteligencije.

Credit: Ars Electronica / Robert Bauernhansl

Ciljna grupa

Ovaj onlajn program je pogodan za zaposlene u preduzećima u privatnom sektoru, kao i u javnim institucijama. Može se organizovati kao samostalna radionica ili se može integrisati kao modul u virtuelne božićne proslave ili timske aktivnosti. Prethodno poznavanje veštačke inteligencije nije potrebno.

Credit: Ars Electronica / Robert Bauernhansl

Trajanje: sat i po

Format: Program je kreiran kao interaktivna virtuelna radionica koja se oslanja na aktuelnu izložbu „Razumevanje veštačke inteligencije“ u Ars Electronica centru. Sprovodiće se onlajn preko Zoom platforme uz integraciju Mentimetra.

Jezik: engleski ili nemački

Priprema: nije potrebna priprema učesnika

Broj učesnika: maksimalno 35

Naknada: cena dostupna na zahtevonl

Related post

U ovoj vesti prenosimo vam obaveštenje o dosadašnjem radu Centra za popularizaciju i promociju znanosti pri Sveučilištu u Rijeci, partneru...

Institut za pejzažne i urbanističke studije na ETH Cirih najavljuje osnivanje radne grupe Restauracija predela kroz komunalno udruživanje 2024, otvorene...

„Ako je nauka tu da nam pruži podatke, ponudi svoje predikcije i uputi na moguća rešenja, ma kako kompleksna ili...

U petak, 10. novembra, u 18 časova, održava se završni događaj art+science manifestacije u 2023. godini. Izložba „Mogućnosti predela“ u galeriji Podroom KCB-a završiće se...

SR