Izabrana pobednica otvorenog konkursa Climatised art+science service u okviru Climateurope2 projekta

Rad M1L3NɅ umetnice Ane Pinter iz organizacije „Tri groša“ izabran kao pobednički na otvorenom konkursu projekta Climateurope2 - Climatised art+science service. 
Foto: Vladimir Janić

Kao deo  Climateurope2, Climatised art + science Service,  Centar za promociju nauke pozvao je umetnike i naučnike da prijave svoja otkrića i projekte na temu klimatskih servisa. Ovaj poziv je bio namenjen umetnicima koji koriste potencijal klimatskih podataka, istraživanja i servisa koji povećavaju otpornost na klimatske promene. Centar je kroz otvoreni poziv ponudio jednu šestomesečnu rezidenciju, između januara i juna 2024,  koja uključuje mentorsku podršku, umetničko istraživanje i razvoj digitalnog umetničkog dela. Žiri , kome predsedava CPN, odabrao je impresivan projekat  M1L3NɅ  – interaktivnu instalaciju, generator poetskog teksta, čiji se diskurs vrti oko klime.

Upoznajte našeg pobednicu

Kreatorka pobedničkog projekta, umetnica Ana Pinter iz organizacije „Tri groša“, ima iskustva u izvođačkoj umetnosti, a fokusira se na doživljaj gledalaca. Njen rad uključuje participativne i angažovane formate koji integrišu digitalnu tehnologiju sa performativnim elementima, stvarajući tako interaktivno iskustvo. Instalacija  M1L3NɅ  vodi posetioce kroz savremene popularne radnje proricanja sudbine, poput astrologije i čitanja tarota. Radoznalost mnogih da saznaju budućnost dolazi iz osećaja opšte nesigurnosti i uvek je obeležena osećajem nade. Proročki duh instalacije se ovde odnosi na klimatski narativ. Generator će kombinovati baze podataka poetskih fraza stvorenih nakon proročkih diskursa sa skupovima klimatskih podataka.  M1L3NɅ  je svedočanstvo transformativnog potencijala zajedničkih napora u istraživanju i prenošenju složenosti klimatskih izazova.

Rad se sastoji iz dva dela kao i kod čitanja tarota, priče iz prošlosti i priče budućnosti. Prvi proces predviđanja se pokreće kada posetioci unesu datum od značaja (tj. rođendan) i  M1L3NɅ  im pruža kratku istoriju globalne klime od unosa datuma. Most do drugog dela, budućnosti, predstavljen je kroz lično pitanje postavljeno posetiocu koje određuje odgovor,  buduću klimatsku prognozu. Poslednji trenutak susreta posetioca i  M1L3NɅ  osmišljen je kao čin davanja poklona posetiocu u vidu „srećne karte“ odštampane na licu mesta. Kartica džepne veličine je amajlija i sadrži sliku koda sa prilagođenom pričom koja je upravo ispričana posetiocu, kao i malom digitalnom bibliotekom sa relevantnim izvorima, linkovima i kratkim tekstovima o klimatskim promenama.

Foto: Vladimir Janić

Umetnost, nauka, klimatski servisi i putujuća klimatska akcija  Roadshow

Kao sastavni deo  Climateurope2, naša zajednica će od juna iskusiti putujuću klimatsku akciju  Roadshow. Na leto 2024. Centar za promociju nauke će započeti promociju klimatskih servisa kroz predstavljanje pobedničkog rada otvorenog poziva na pet različitih lokacija u jugoistočnoj Evropi, kao inovativni pristup širenju zajednice korisnika klimatskih servisa u ovoj, trenutno slabo zastupljenoj regiji Evrope. Čineći to,  Centar će promovisati evolucionu i transformativnu izgradnju kapaciteta povezanih sa standardima i procesima klimatskih servisa, istovremeno podstičući akciju na lokalnom nivou.

Pratite nas za više informacija o našoj putujućoj klimatskoj akciji!

Related post

Bio Art Forum, koji će se održati od 16. do 18. maja u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu, okupiće umetnike,...

U želji da mladima omogući da otkriju magični svet koji se krije na preseku nauke i umetnosti, Evropska laboratorija za...

Otvoren je poziv za finansiranje projekata u okviru evropskog projekta MUSAE – Bringing together artists and companies to address future...

NLB MUZA, program kulturnog nasleđa, koji obuhvata muzej i galeriju, raspisuje međunarodni javni poziv mladim umetnicima iz Jugoistočne Evrope da...

SR