Radionica Reinterpretacija industrijskog nasleđa kroz digitalne tehnologije: utopija ili distopija?

Centar za promociju nauke i Muzej nauke i tehnike pozivaju sve zainteresovane za industrijsko nasleđe, nove multimedijalne tehnologije, interdisciplinarna istraživanja i art&science prakse da se prijave na jednodnevnu radionicu „Reinterpretacija industrijskog nasleđa kroz digitalne tehnologije: Utopija ili distopija?“ Radionica će se održati 21. marta 2024, u Muzeju nauke i tehnike (Skenderbegova 51, Beograd), od 10 do 17 časova. Zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanjem formulara, do srede, 13. marta. Učešće na radionici je besplatno.

Radionica koja se realizuje u okviru projekta FASIH (Future Art and Science in Industrial Heritage), podržanog kroz EU program Kreativna Evropa, pružiće učesnicima priliku da promisle postojeće narative o industrijskom i kulturnom nasleđu Beograda, i da steknu znanja i veštine za kreiranje novih umetničkih sadržaja zasnovanih na tehnološkim inovacijama i eksperimentalnim umetničkim praksama. Učesnici će se baviti spekulativnim narativima i dizajnom, razmatrajući moguće intervencije na lokalitetima industrijskog nasleđa i analizirajući posledice zanemarivanja i devastacije ovih dobara. Učesnike će kroz proces voditi istraživači, autori i akteri iz relevantnih oblasti.

Projekat FASIH je usmeren je na interdisciplinarno istraživanje industrijskog i kulturnog nasleđa tri grada u Jugoistočnoj Evropi, Beograda, Rijeke i Trbovlja, kroz mapiranje, istraživanje i procenu arhitektonskih dostignuća i nematerijalnih procesa, koji su obeležili njihovu modernu istoriju. Spregom naučnog istraživanja, umetnosti, tehnologije i novih medija, projekat teži da poveže savremene modele revalorizacije i revitalizacije industrijskog nasleđa.

Bez obzira na to da li imate iskustva u digitalnoj umetnosti, naučnim istraživanjima, kulturnom nasleđu ili drugim srodnim disciplinama, ohrabrujemo vas da se prijavite i da se uključite u program posvećen analizi i tumačenju industrijskog nasleđa! Poziv je otvoren za sve entuzijaste i predstavnike mladih (studenti i punoletni srednjoškolci) i starijih (seniori i penzioneri) generacija. Naš cilj je da kroz međudisciplinarnu saradnju zajedno istražimo i osmislimo nove načine interpretacije i predstavljanja industrijskog nasleđa Beograda, čineći ga privlačnim i pristupačnim novim generacijama.

Radionica je ujedno i najava predstojećih FASIH poziva za produkciju interdisciplinarnih radova koji će biti raspisni tokom aprila i maja. Učešće na ovoj radionici može biti značajna prednost za adekvatniji odgovor na temu pri apliciranju na poziv. 

Okvirna struktura radionice:

  • O projektu FASIH
  • Industrijsko nasleđe: status, vrednosti, zaštita
  • Umetnost, nauka i tehnologija: prezentacija alata i primera dobre prakse
  • Umetnost, nauka i tehnologija: mentorski rad

Radionica će biti realizovana na srpskom jeziku, osim kraćeg dela programa koji će voditi gostujući umetnik iz Velike Britanije. Nedelju dana nakon događaja biće održana i reflektivna onlajn sesija.

Prijave za radionicu su otvorene do srede, 13. marta na OVOM LINKU

Odabrani učesnici biće obavešteni o učešću i detaljnoj agendi 15. marta.

Related post

Učesnici projekta BioAwaking iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posetili su Institut Kersnikova od 26. do 28. juna, kako...

U sklopu projekta Climateurope2, Centar za promociju nauke započinje putujuću klimatsku akciju – Roadshow, koja će kroz umetnost i nauku...

Klimatska akcija kroz poeziju i fotografiju Vreme u kome živimo neumitno je donelo znanje o klimatskim promenama: činjenice su svuda...

Centar za promociju nauke i Muzej nauke i tehnike pozivaju sve zainteresovane za industrijsko nasleđe, nove multimedijalne tehnologije, interdisciplinarna istraživanja...

SR