Svet iza očiju

Da li možeš da zamisliš savršeni pejzaž? Da li u svojim mislima možeš da stvoriš predivni, idilični predeo u kome se nesaglediva, intenzivno zelena livada spaja sa krošnjama zanjihanih grana okolne šume, dok su nebrojene životinje uskovitlane u pokretu svuda unaokolo? Možda se tu negde proteže i uzani, krivudavi potok. Ima li ljudi, ili ipak oni nedostaju? I, ukoliko ih i nema, da li je moguće zamisliti i uspostaviti ovakav čarobni ambijent bez ljudskog mozga? Bez organa koji se u našim glavama razvija i evoluira milionima godina unazad. I da li znaš, u konačnom, šta je potrebno da bi ovakva slika nastala u tvojoj glavi?

Centar za promociju nauke te poziva da zajedno proučavamo samu srž ljudskog postojanja i imaginacije. Četvrto po redu izdanje programa koji spaja i sučeljava nauku i umetnost posvećeno je neuronaukama kao aktivnom i dinamičnom poligonu savremenih istraživanja. Manifestacija pod nazivom art+neuroscience donosi izložbe umetničkih radova, tematske edukativne sadržaje i bogat i raznovrstan prateći program. Tokom novembra i decembra 2019, ove aktivnosti će se realizovati na više lokacija u Beogradu, uključujući Galeriju nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuski institut, Kolegijum Hungarikum, Naučni klub Centra i umetničke fakultete.

Uz korišćenje naprednih tehnologija i autentičnih kreativnih postupaka, odabrani umetnici daju svoju viziju neuronauka i savremenih naučnih istraživanja i otkrića, ali i njihovog odnosa i uticaja na čoveka i društvo u celini. U pitanju su radovi koji se u znatnoj meri oslanjaju na kreativne, naučne i tehnološke postupke, poput metodoloških istraživanja, prilagođenih eksperimenata, namenskog programiranja i korišćenja različitih softvera i kodova. Posebnu vrednost ovogodišnjeg programa predstavlja činjenica da su sva predstavljena umetnička dela nastala kroz intenzivan dijalog, direktnu komunikaciju i zajednička istraživanja predstavnika obe stvaralačke strane.

U izlagačkim prostorima će biti prikazani radovi domaćih umetnika mlađe generacije, posvećeni specifičnim temama, oblastima i procesima unutar neuronaučnih istraživanja. Rad pobednice prve nacionalne AI Lab selekcije u Srbiji, Jasne Jovićević, premijerno će biti izveden u formi performansa. Umetničko-naučno istraživanje je razvijeno i realizovano kroz saradnju sa Laboratorijom za biomedicinsko inženjerstvo i tehnologije Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Manifestacija art+neuroscience je prva programska aktivnost Centra kao inicijalnog partnera projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab − AI Lab), finansiranog kroz EU program Kreativna Evropa.

AUTOR: Dobrivoje Lale Erić

Related post

Pozivamo vas da se prijavite za učešće u projektu FASIH (Future Art Science Industrial Heritage), međunarodnom interdisciplinarnom projektu, kofinansiranom kroz...

Bio Art Forum, koji će se održati od 16. do 18. maja u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu, okupiće umetnike,...

U želji da mladima omogući da otkriju magični svet koji se krije na preseku nauke i umetnosti, Evropska laboratorija za...

Otvoren je poziv za finansiranje projekata u okviru evropskog projekta MUSAE – Bringing together artists and companies to address future...

SR