Datamats

Projekat Datemats ima za cilj da prenese i implementira jedinstvenu nastavnu metodu vođenu dizajnom za studente sa mešovitim iskustvom (dizajn i inženjering) u oblasti novih materijala i tehnologija (EM&T), i da podstakne transfer znanja i tehnologije iz akademskih i istraživačkih centara u industrija.

Novi materijali i tehnologije predstavljaju ključni faktor ne samo za postizanje boljih performansi i inovativnih rešenja, već i za poboljšanje jezika proizvoda u smislu novih iskustava i originalnih ekspresivno-senzornih dimenzija.

EM&T su vodeći u nekoliko sektora i jedan su od ključnih elemenata kroz koje industrije stimulišu inovativne procese i podstiču kreativnost. Pejzaž EM&T-a zahteva nove interdisciplinarne i transdisciplinarne pristupe u obrazovanju, industriji i biznisu.

Fokusirajući se na metode dizajna, preduzetničke veštine, socio-kulturne faktore i inovacione potencijale EM&T, projekat Datemats doprinosi ispunjenju treće misije univerziteta, jačanju „trougla znanja“ povezujući obrazovanje sa istraživanjem i inovacijama, stimulišući društveni i ekonomski razvoj .

Ciljevi

Raznovrsnost i brzina promena u pejzažu EM&T-a pružaju veliku priliku za otvoreni inovativni pristup u kojem preduzeća sa intenzivnim znanjem i univerziteti igraju ključnu ulogu u realizaciji potencijalnih ekonomskih koristi.

Datemats ima za cilj da generiše inovacije u modelima visokog obrazovanja i metodama prenosa znanja. Inicijativa će:

• preneti i primeniti jedinstvenu nastavnu metodu vođenu dizajnom u oblasti EM&T za studente sa mešovitim iskustvom (dizajn i inženjering), podstičući takođe i njihove preduzetničke veštine i adresirajući potrebe preduzeća u vezi sa EM&T;

• podstiču transfer znanja i tehnologije iz akademskih i istraživačkih centara u industriju na dizajnerski način razvijajući nove smernice i pristupe.

Da bi postigao ove makro ciljeve, Datemats sprovodi nekoliko aktivnosti i radi na zajedničkom kreiranju nekoliko rezultata:

• nastavne metode i okvir obuke, metodologija i smernice koje se odnose na EM&T

• radionice namenjene menadžerima kompanija i startap kompanija u određenim oblastima EM&T

• Unakrsne kompetencije za mobilnost i aktivnosti mobilnosti za studente i akademsko osoblje

4 EM&Ts oblasti

Datemats istražuje i fokusira se na četiri specifične makrooblasti novih materijala i tehnologija uzimajući u obzir polja aktivnosti, kompetencije i stručnost univerziteta.

Četiri oblasti EM&Ts su:

·      ICS VEARABLES EM&Ts (od POLIMI): Pametni elektronski uređaji sa mikrokontrolerima koji se mogu ugraditi u odeću ili nositi na telu kao implantati ili dodaci. ICS EMT-i: Interaktivna, povezana, pametna rešenja koja mogu da uspostave dvosmernu razmenu informacija, da kontekstualno i reverzibilno reaguju na spoljašnje stimuluse, povezane sa drugim entitetom ili eksternim izvorom, a programiraju se ne samo preko softvera.

·      NAPREDNI RAST EM&Ts (KEA): Materijali iz kontrolisanog uzgoja organizama (bakterije, kvasac, alge, micelijum, itd.) koji se direktno uzgajaju i/ili proizvode u svoj kasniji oblik, funkciju i performanse tako što se koriste prirodnim rastom organizama (bio-proizvodnja).

·      NANOMATERIJALI EM&Ts (od TECTUN): Materijali u potpunosti zasnovani na ugljeniku, strukture u nano skali ili kompozitne mešavine čija su svojstva promenjena dopiranjem površine i/ili supstrata.

·      EKSPERIMENTALNI EM&Ts na bazi drveta (AALTO): Materijali koji se hemijski ili mehanički obrađuju od drveća ili drugih biljaka za inovativne primene. Materijali uključuju celulozna vlakna, fibrile (mikro- ili nano-strukturirane) i derivate, lignin, ekstrakte kore i nove kombinacije ovih.

Razvijene metodologije za svaku oblast EM&T predstavljaće poboljšanje u obrazovanju novih veština za studente industrijskog dizajna i inženjerstva. Datemats će kroz projekat uključiti profesionalce i zainteresovane strane iz različitih industrija kako bi otkrio najvrednije metode u prenošenju znanja unutar svoje grupe zainteresovanih strana.

Partneri

Interdisciplinarni konzorcijum za podršku razmeni dobrih praksi, međusobnom učenju i razvoju zajedničkih rezultata, koji uključuje ukupno deset partnera koji povezuju šest zemalja od severa do juga Evrope: Finsku, Švedsku, Dansku, Italiju, Španiju i Portugal.

Politecnico di Milano – Department of Design (POLIMI)

Aalto University – Chemarts

Barcelona Design Center (BCD)

Centro Italiano per l’Apprendimento Permanente (CIAPE)

Industrial Development Center West Sweden (IDC)

Instituto de Soldadura e Qualidade (ISQ)

Copenhagen School of Design and Technology (KEA) – Material Design Lab

Materially Srl Impresa Sociale

University of Navarra – Faculty of Engineering (TECNUN)

Fostering Arts and Design (FAD) – Materfad

Related post

Učesnici projekta BioAwaking iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posetili su Institut Kersnikova od 26. do 28. juna, kako...

U sklopu projekta Climateurope2, Centar za promociju nauke započinje putujuću klimatsku akciju – Roadshow, koja će kroz umetnost i nauku...

Klimatska akcija kroz poeziju i fotografiju Vreme u kome živimo neumitno je donelo znanje o klimatskim promenama: činjenice su svuda...

Centar za promociju nauke i Muzej nauke i tehnike pozivaju sve zainteresovane za industrijsko nasleđe, nove multimedijalne tehnologije, interdisciplinarna istraživanja...

SR