Gošća manifestacije art+science 2021: Žistin Emar u Muzeju nauke i tehnike 15. i 16. oktobra

Gošća šestog izdanja programa art+science Centra za promociju nauke, koje se ove jeseni odvija na više lokacija u Beogradu, biće francuska umetnica Žistin Emar. Njen boravak u Beogradu podržao je Francuski institut, a rad Co(AI)xistence posetioci mogu da vide u Muzeju nauke i tehnike do 23. oktobra.

Žistin Emar je vizuelna umetnica iz Pariza. Njena dela istražuju nove veze koje se uspostavljaju između naše egzistencije i tehnologija. Kombinovanjem različitih slikovnih medija – od fotografije do videa i virtuelne realnosti – njen rad nalazi svoje uporište na raskrsnici neuronauka, predmeta, organskog života i veštačke inteligencije. Svoja dela je izlagala u prestižnim institucijama širom sveta poput Barbikana u Londonu, Muzeja savremene umetnosti u Tokiju i Moskovskog muzeja moderne umetnosti.

Rad Co(AI)xistence uspostavlja plesnu interakciju primitivne inteligencije i ljudskog bića: čovek i robot pokušavaju da definišu nove perspektive o koegzistenciji u svetu. Dva entiteta su u interakciji putem signala; telo i govorni jezik sa svojim drugačijim inteligencijama. Koristeći sistem dubokog učenja, robot može da uči iz svog iskustva sa Mirai Morijamom, japanskim glumcem i plesačem. Humanoidnu inkarnaciju veštačke inteligencije kreirala je grupa slavnog Hirošija Išigura sa Univerziteta u Osaki, uz Univerzitet u Tokiju koji je bio zadužen za neuronski sistem. Njen svedeni izgled omogućava emotivnu projekciju i otvara prostor za imaginaciju.

”Kada sam počela da se zanimam za veštačku inteligenciju, bila sam fascinirana idejom autonomije i autonomnih sistema. Shvatila sam da telo nije česta tema, pa sam želela da se bavim konceptom otelotvorenja i dijaloga sa drugim,” objašnjava Žistin Emar. ”Ovaj naučni eksperiment sprovela sam kroz susret plesača Mirai Morijame i Altera, robota kojim upravlja autonomni sistem koji generiše pokrete u realnom vremenu. Fascinantno je videti šta ova dva entiteta mogu naučiti jedan od drugog. Radi se o razmeni i dijalogu, kroz glagol i telo. Bio je to i eksperiment za naučnike, pa sam predstavljala ovaj rad i na naučnim konferencijama.”

Žistin Emar će u petak, 15. oktobra, u 17 časova, učestvovati u razgovoru Koegzistencija prirodne i veštačke inteligencije, koji će se održati u Muzeju nauke i tehnike, uz učešće Ane Popović, rediteljke i koautorke rada AI/VI, i dr Jelene Guge, teoretičarke novih medija i umetnosti sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. 
Narednog dana, 16. oktobra, od 13 časova, Žistin će u Muzeju održati predavanje mladim polaznicima programa art+science+makers lab, kao i posetiocima koji budu došli na javno vođenje kroz postavku Svetovi veštačke inteligencije.

Više informacija o projektu i učešću Centra možete videti na:
artandscience.rs
ars.electronica.art/ailab/en/

Related post

Učesnici projekta BioAwaking iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posetili su Institut Kersnikova od 26. do 28. juna, kako...

U sklopu projekta Climateurope2, Centar za promociju nauke započinje putujuću klimatsku akciju – Roadshow, koja će kroz umetnost i nauku...

Klimatska akcija kroz poeziju i fotografiju Vreme u kome živimo neumitno je donelo znanje o klimatskim promenama: činjenice su svuda...

Centar za promociju nauke i Muzej nauke i tehnike pozivaju sve zainteresovane za industrijsko nasleđe, nove multimedijalne tehnologije, interdisciplinarna istraživanja...

SR