Panel u Artgetu: Zemlja da (li) trpi?

U subotu, 28. oktobra, u galeriji Artget KCB-a održan je panel Zemlja da (li) trpi: Predeli Srbije između različitih koncepcija razvoja i društvene dobrobiti.

U razgovoru, koji je organizovan u okviru izložbe Mogućnosti predela, učestvovali su Ratko Ristić, profesor Šumarskog fakulteta, Zoran Erić, istoričar umetnosti, Andreja Tutundžić, pejzažni arhitekta. Moderiraju: Suzana Gavrilović i Milena Putnik.

Foto: Marko Risović

Tokom događaja, publika je imala priliku i da sluša fragmente rada Kiše drugačije padaju Dušice Dražić, Mirjane Dragosavljević i Tanje Šljivar, koji je dopunio priču o različitim čitanjima, tumačenjima i doživljajima predela.

Šta je predeo? Koliko je potrebno da urušimo predeo, a koliko treba vremena za njegovu regeneraciju? Koliko je emotivnog kapitala sadržano u slici jednog predela, a kolika je njegova vrednost sa stanovišta kapitalizma? Šta je neokolonijalizam predela? O značenju i mogućnostima koje nudi predeli na subotnjem panelu razgovaralo se iz perspektive inženjera šumarstva, istoričara umetnosti, pejzažnog arhitekte i umetnika, uz osvrt na ceo društveni i ekonomski kontekst savremenog trenutka.

Veliki zahvati u predelu i ekstraktivni pristup okruženju, kao rezervoaru materije za eksploataciju, stalno su pravdani potrebama društva i ulogom u širem razvojnom planu. U Srbiji je danas, usled promena društvenog sistema, ovakav pristup doveo do nastanka narušenih pejzaža. Dok posmatramo rezultate dosadašnjeg delovanja, vreme je za analizu do sada pretpostavljanih potreba društva i za traženje tačnije perspektive.

Related post

U ovoj vesti prenosimo vam obaveštenje o dosadašnjem radu Centra za popularizaciju i promociju znanosti pri Sveučilištu u Rijeci, partneru...

Institut za pejzažne i urbanističke studije na ETH Cirih najavljuje osnivanje radne grupe Restauracija predela kroz komunalno udruživanje 2024, otvorene...

„Ako je nauka tu da nam pruži podatke, ponudi svoje predikcije i uputi na moguća rešenja, ma kako kompleksna ili...

U petak, 10. novembra, u 18 časova, održava se završni događaj art+science manifestacije u 2023. godini. Izložba „Mogućnosti predela“ u galeriji Podroom KCB-a završiće se...

SR