U ogledalu drugosti

Od 23. februara do 16. marta, posetioci Centra za promociju nauke imaće priliku da učestvuju u serijama otvorenih dijaloga koji pokreću pitanja:

+Kako nas tehnologija oblikuje? +Na koji način jezik podražava binarnost? + Da li su prostori drugosti mogući sa novim interfejsima? + Šta se dešava sa telom URL, IRL & AFK? + Gde je mesto umetnosti? +Koji su to prostori umetničkog dešavanja i gde izlagati?

Ova pitanja iniciraju odnose identiteta, drugosti i tehnologije i čine okosnicu tematskog okvira projekta U ogledalu drugosti – Transpozicijski diskursi hibridnog i fluidnog karaktera savremenog identiteta u eri post medijske umetnost, autorke Sunčice P.K.

U ogledalu drugosti je participativni projekat koji je pokrenuo dva mini ad hok festivala: Svetovi drugosti 3.0 i ID 3.0 pop up šou i tri izlagačka prostora: NoWhereArt ( u vidu veb galerije i pop up desktop galerije) i Mini nomadsku, kružnu galeriju. Izlagački sadržaj ovih prostora se kontekstualno uvezuje i prepliće kako bi se aktivirali odnosi i veze URL i IRL izlagačkih prostora.

Ovaj pristup uobličava višegodišnje autorkino iskustvo koje se kreće na granicama pedagoško-obrazovnih, kustoskih i umetničkih metoda. Uvezujući ove prakse omogućava se prostor odučavanja od istih.

U prostorijama Centra za promociju nauke, 23.februara u 18h predstaviće se NoWhereArt  i Mini nomadska, kružna galerija sa radovima kreiranim tokom projekta. Oba prostora postavljaju se kao lična taktika prekida sa dominantnim izlagačkim diskursom, institucionalni mikro hak, strategija izlaza i akcija za formiranje platformi umetničkog delovanja. One su nosioci kratkotrajnih umetničkih intervencija i izložbi koje su svojevrsni kontra narativi onome što je dominantno postavljeno kao mesto izložbe i prostor galerije, valorizacije umetnosti, afirmacije umetnosti i umetnica/ka. 

ID NoWhereArt pop up šou

Zamišljen je kao serijal pop up dešavanja koji će privremeno okupirati prostorije Centra kreirajući granični izložbeni prostor koji nastoji da angažuje publiku na drugačiji način, van konteksta i ideologije bele kocke (white cube). Efemernog, fluidnog i nomadskog karaktera briše granice između galerije i izložbe, autora i posmatrača.

Prvo otvaranje predstaviće 0(oh) pop up izložbu i razgovor. 0(oh) je umetnička taktika koja nastoji da istraži kako govorni  jezik indoktrinira  društvena značenja koja oblikuju našu stvarnost i naše identitete. Koristeći se vizuelnim i jezičkim okidačima rad je poziv na kolektivni razgovor o višedimenzionalnosti značenja reči kroz koje komuniciramo, gradimo i izvodimo svoje identitete. 0(oh) je poziv na proslavu drugosti, upoznavanje, prepoznavanje, (ot)puštanje, provokaciju, kritiku i podršku. 

Procesi rada – studentkinje i studenti Katedre za nove likovne medije, AUNS

Projekat teži kreiranju privremenih izlagačkih prostora koji predstavljaju radove u procesu nastajanja i ideje koje se još razrađuju. Na taj način podstiče dijalog sa publikom u kojem se dešava razmena iskustava, znanja, praksi čime postaje i mesto odučavanja od poznatog ali i usvajanja novog.

Ovom prilikom predstaviće se radovi studentkinja i studenata 2 i 3 godine Katedre za nove likovne medije u Novom Sadu. U pitanju su ispitni radovi koji postavljaju u odnos onlajn i fizički izlagački galerijski prostor te kako svaki utiče na kontekst rada i angažovanje posmatrača. Izabrani radovi ispituju individualne poglede na koncept identiteta i kako se on formira i predstavlja u odnosu sa tehnologijom. Neki od njih se bave pitanjem ženskog identiteta i muškog pogleda, drugi se fokusiraju na odnos telesnosti i drugosti. Radovi su njihovi lični pokušaji da otvore teme koje proživljavaju. Kroz njih se otkriva prostornost i višeslojno značenje identiteta, društveni i tehnološki uticaj kroz koji se oblikuje i učitava.

Celokupan program traje od 23. februara do 16. marta gde će mlade umetnice i umetnici predstaviti svoje radove. Bez obzira koliko lični u svojim tematikama i pristupu radovi pozivaju gledaoce da razmišljaju o različitim faktorima koji oblikuju naše identitete. ID NoWhereArt pop up šou je poziv na razmenu, druženje i učestvovanje u razvoju ideja i radova koji angažuje posetioce otvarajući im svoj proces stvaranja, kreiriajući tako prostor višesmerne razmene. 

Related post

U sklopu projekta Climateurope2, Centar za promociju nauke započinje putujuću klimatsku akciju – Roadshow, koja će kroz umetnost i nauku...

Klimatska akcija kroz poeziju i fotografiju Vreme u kome živimo neumitno je donelo znanje o klimatskim promenama: činjenice su svuda...

Centar za promociju nauke i Muzej nauke i tehnike pozivaju sve zainteresovane za industrijsko nasleđe, nove multimedijalne tehnologije, interdisciplinarna istraživanja...

U okviru projekta BioAwaking, biće organizovana prva onlajn radionica posvećena izučavanju jedne od najzanimljivijih vrsta umetnosti. Zamišljena kroz „uradi sam“...

SR