Klimatska kapsula

Eksperimentalna platforma za klimatsku akciju

Klimatska kapsula je mobilna i modularna instalacija zamišljena kao intenzivno iskustvo koje kroz naučne činjenice, umetničke intervencije i multimedijalne sadržaje pruža posetiocima slojevitu perspektivu klimatskih promena.

Predstavljeni sadržaj uspostavlja prostor za dijalog naučnika, umetnika i građana na temu budućih scenarija klimatskih promena. Kroz pogled na distopičnu scenu iz 2057. godine, kreiran je narativ kojim se pokreće subjektivni doživljaj najavljene budućnosti i spremnosti da se suočimo sa posledicama klimatskih promena. Ova naučno-umetnička platforma je direktan poziv na klimatsku akciju svih građana i građanki, i podseća nas na jedinstvenost pozicije i postupanja svakog od nas.

Klimatska kapsula je zamišljena kao eksperimentalni koncept koji će se kroz reflektivnu praksu kontinuirano preispitivati, menjajući svoju formu, sadržaje i program do 2030. godine. Usmerena je na praćenje i kritičko razmatranje sprovođenja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, kao globalnog i opšteprihvaćenog mehanizma na putu ka održivoj i jedinoj mogućoj budućnosti.

Modularna verzija Klimatske kapsule poslednji put je izložena u oktobru 2023, u Francuskoj, u Cité des Sciences et de l’Industrie, navećem naučnom centru u Evropi.

Do 2026. godine Kapsula će biti postavljena u deset zemalja Jugoistočne Evrope, u okviru projekta Climateurope2.

Autorski tim premijernog izdanja Klimatske kapsule na izložbi art+science: EkOtisak u okviru programa Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022:

Dobrivoje Lale Erić, CPN – koncept i uspostavljanje projekta
dr Marjana Brkić, CPN – programska i kreativna direkcija
Mirjana Utvić, CPN – kreativna direkcija, scenografija i produkcija

Prof. dr Vladimir Đurđević, Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu – naučni koncept i recenzija
Prof. dr Milorad Vujičić i prof. dr Marko Sabovljević, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu – naučna podrška

Nenad Gajić – autor kinetičke skulpture
dr um. Marko Stojanović – kompozicija i dizajn zvuka
Monika Lang – vizuelni identitet i ilustracija
Filip Mikić – video rad
Petar Brkić – naracija
Vasja Stanković – dramaturgija
Stevan Golubović – programiranje

Posebnu zahvalnost na vremenu i dragocenim uvidima dugujemo Aleksandri Petrovski, Nikoli Zavišiću, Katarini Stekić, Ljiljani Ilić, dr Petru Lauševiću i Danijeli Vučićević.

Related post

U sklopu projekta Climateurope2, Centar za promociju nauke započinje putujuću klimatsku akciju – Roadshow, koja će kroz umetnost i nauku...

Klimatska akcija kroz poeziju i fotografiju Vreme u kome živimo neumitno je donelo znanje o klimatskim promenama: činjenice su svuda...

Centar za promociju nauke i Muzej nauke i tehnike pozivaju sve zainteresovane za industrijsko nasleđe, nove multimedijalne tehnologije, interdisciplinarna istraživanja...

U okviru projekta BioAwaking, biće organizovana prva onlajn radionica posvećena izučavanju jedne od najzanimljivijih vrsta umetnosti. Zamišljena kroz „uradi sam“...

SR