Klimatska kapsula

Eksperimentalna platforma za klimatsku akciju

Klimatska kapsula je mobilna i modularna instalacija zamišljena kao intenzivno iskustvo koje kroz naučne činjenice, umetničke intervencije i multimedijalne sadržaje pruža posetiocima slojevitu perspektivu klimatskih promena.

Predstavljeni sadržaj uspostavlja prostor za dijalog naučnika, umetnika i građana na temu budućih scenarija klimatskih promena. Kroz pogled na distopičnu scenu iz 2057. godine, kreiran je narativ kojim se pokreće subjektivni doživljaj najavljene budućnosti i spremnosti da se suočimo sa posledicama klimatskih promena. Ova naučno-umetnička platforma je direktan poziv na klimatsku akciju svih građana i građanki, i podseća nas na jedinstvenost pozicije i postupanja svakog od nas.

Klimatska kapsula je zamišljena kao eksperimentalni koncept koji će se kroz reflektivnu praksu kontinuirano preispitivati, menjajući svoju formu, sadržaje i program do 2030. godine. Usmerena je na praćenje i kritičko razmatranje sprovođenja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, kao globalnog i opšteprihvaćenog mehanizma na putu ka održivoj i jedinoj mogućoj budućnosti.

Modularna verzija Klimatske kapsule poslednji put je izložena u oktobru 2023, u Francuskoj, u Cité des Sciences et de l’Industrie, navećem naučnom centru u Evropi.

Do 2026. godine Kapsula će biti postavljena u deset zemalja Jugoistočne Evrope, u okviru projekta Climateurope2.

Autorski tim premijernog izdanja Klimatske kapsule na izložbi art+science: EkOtisak u okviru programa Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022:

Dobrivoje Lale Erić, CPN – koncept i uspostavljanje projekta
dr Marjana Brkić, CPN – programska i kreativna direkcija
Mirjana Utvić, CPN – kreativna direkcija, scenografija i produkcija

Prof. dr Vladimir Đurđević, Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu – naučni koncept i recenzija
Prof. dr Milorad Vujičić i prof. dr Marko Sabovljević, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu – naučna podrška

Nenad Gajić – autor kinetičke skulpture
dr um. Marko Stojanović – kompozicija i dizajn zvuka
Monika Lang – vizuelni identitet i ilustracija
Filip Mikić – video rad
Petar Brkić – naracija
Vasja Stanković – dramaturgija
Stevan Golubović – programiranje

Posebnu zahvalnost na vremenu i dragocenim uvidima dugujemo Aleksandri Petrovski, Nikoli Zavišiću, Katarini Stekić, Ljiljani Ilić, dr Petru Lauševiću i Danijeli Vučićević.

Related post

Prijave za Beldocs XR Akademy 2024, koja nudi jedinstvenu priliku za istraživanje imerzivnog pripovedanja kroz kreativne pristupe tehnologiji, i dalje...

Rad M1L3NɅ umetnice Ane Pinter iz organizacije „Tri groša“ izabran kao pobednički na otvorenom konkursu projekta Climateurope2 – Climatised art+science...

Prva u nizu lokalnih FASIH radionica pod nazivom Science & Art @Hartera održana je 1. februara 2024. godine na Sveučilištu...

Internacionalni umetnički festival novih medija Videomedeja održaće se u Novom Sadu, od 10. do 20. oktobra 2024. godine. Udruženje za...

SR